Güncelleme Tarihi:
Basın toplantısına, önce Filipinlerle ilgili açıklama yaparak başlayan Ban Ki Moon, Haiyan tayfunu yüzünden binlerce kişinin öldüğü Filipinlere yardım edebilmek için BM'nin mümkün olan her şeyi yaptığını söyledi. Dört milyondan çok insanın yiyeceğe kavuşmasının sağlandığını, yüzbinlerce kişinin yaşam kurtarıcı desteğe kavuştuğunu anlatan Ban Ki Moon, bunun yeterli olmadığını belirtti ve uluslararası toplumu acilen, daha çok ve cömert yardımlar yapmaya çağırdı.
Filipinlerde olduğu süre içinde Güney Sudan'da olup bitenleri de yakından izlediğini, Sudan'da yaşanılan çatışmaların giderek daha da şiddetlendiğini belirten Ban Ki Moon, hükümet ve muhalif gruplara seslenerek daha sorumlu davranmalarını istedi. Ülkedeki BM misyonuna (UNMISS) sığınan insan sayısının giderek arttığını belirten Genel Sekreter, etnik çatışmanın daha da artmasından derin endişe duyduğunu dile getirdi. Sudan'daki BM barış gücü misyonunun personel ve donanım açısından istenilen düzeyde olmadığını vurgulayan Ban Ki Moon, 'UNMISS'e ek polis, sivil görevli, asker ve lojistik yardım gönderilmesini isteyen tavsiye mektubumu bugün BM Güvenlik Konseyi'ne ileteceğim' diye konuştu. Tüm dünyanın Güney Sudan'da olup bitenleri izlediğine değinen Ban Ki Moon, 'Sivillerin ve onları korumak için konuşlandırılan BM barış gücü askerlerine karşı yapılan saldırılar bir an önce son bulmalıdır. Birleşmiş Milletler, insanlığa karşı ağır insan hakları ihlalleri ve suç raporlarını inceleyecek. Üst düzeyde sorumlu olanlar, bizzat sorumlu tutulacaklar ve sonuçları ile yüzleşecek' diye konuştu. Ban Ki Moon, ülkedeki çatışmaların sona erdirilmesi için Cumhurbaşkanı Salva Kiir ve muhalefet grup liderlerine çağrı yaparak, tarafların sorunlarını masada çözmelerini istedi. Taraflar arasında ne kadar fark olursa olsun hiçbir şekilde yaşanılan şiddete gerekçe gösterilemeyeceğini belirten Ban, 'Yüksek sesle ve net bir şekilde ifade ediyorum ki, şiddet, etnik temizlik asla kabul edilemez' dedi. Genel Sekreter, 'Sudan, liderleri ve halkı ve dünya için zaman bu zaman. Çok uzun mücadeleler sonucu bağımsızlığını yeni kazanmış bir ülkenin bütünlüğünü korumak onların görevi. Güney Sudanlılara sesleniyorum. BM, bağımsızlığa uzanan yolda her zaman sizin yanınızda oldu. Şimdi de sizle olacağız. İçinde bulunulan koşulların çok büyük korkular yarattığını biliyorum. Artan kaos ortamı içinde ülkeden kaçan insanları görüyorsunuz. BM sizleri korumak için elinden gelen her şeyi yapacak' dedi.
Basın toplantısında Suriye'ye ilişkin açıklamalarda da bulunan Ban Ki Moon, 'Suriye'de yaşayan acının sona erdirilmesi için yapabileceğimiz her şeyi yapıyoruz' diye konuştu.
Taraflarda daha fazla insani yardımın ulaşabilmesi için ablukaları kaldırmalarını, tutukluları serbest bırakmalarını ve yardım girişlerine izin vermelerini isteyen Ban Ki Moon, Suriye'de Beşar Esad güçlerinin, 'varil bombaları' kullanarak düzenlediği ileri sürülen saldırıları kınadı. Ban Ki Moon, 'Suriye'deki çatışmalara korkunç bir boyut katan varil bombalarının kullanılmasını kesinlikle kınıyorum. Tarafları, ülkelerinin daha iyi bir geleceği için iyi niyetlerini göstermeleri gerek' diye konuştu.
Suriye'de savaş suçu işleyenlerin cezasız kalmayacağını dile getiren Ban Ki Moon, hem Esad güçlerini hem de muhalefet güçlerini insanlığa karşı suç işlememeleri konusunda uyardı. Suriye'de çözüme kavuşmak için, bölgenin güçlü ülkesi İran'ın da görüşmelere katılmasından yana olduklarını belirten Ban Ki Moon, 'Henüz İran'ın konferansa katılımına ilişkin tartışmalar sonuçlanmadı. İran'ın toplantıya katılması gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu konuda BM Güvenlik Konseyi üyeleri arasında görüş ayrılıkları var. Bir an önce çözülmesini umuyorum ediyorum' diye konuştu. Görüşmelerin karşı seçeneğinin, Suriye'de daha fazla kanın akması, daha fazla acının yaşanması anlamına geleceğini vurgulayan Ban Ki Moon, 22 Ocak'ta yapılması planlanan Cenevre 2 Konferansı'na, muhaliflerin de geniş temsil gücü ile katılmaları çağrısında bulundu.