A.A.
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2008 13:12
Birleşmiş Milletler (BM), dünyanın en büyük mülteci operasyonunu yaparak Tayland'da bulunan 30 binden fazla Myanmarlı mülteciyi üçüncü ülkelere gönderdi.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Myanmarlı mültecileri üçüncü ülkelere yerleştirmek için Ocak 2005'te başlatılan operasyon ile 30.144 mültecinin Tayland'dan ayrıldığını açıkladı.
BMMYK bölge temsilcisi Raymond Hall, bu mültecilerin bir kısmının yaklaşık 20 yıldır Tayland'da olduğunu, bazılarının buradaki kamplarda doğup büyüdüğünü, dolayısıyla onlara kampların dışında olma ve yeni bir yaşama başlama fırsatı verildiğini söyledi.
Hall, mültecilerin askeri cunta ile yönetilen Myanmar'a geri dönme ya da Tayland'da daimi olarak kalmalarına ilişkin projeninse hayat bulmadığını ifade etti.
Mültecilerin yaklaşık 21.500'ünün ABD'ye gittiği, 3400'ünü Avustralya'nın, 2600'ünü Kanada'nın kabul ettiği ifade edildi. Diğer mültecilerin ise Finlandiya, İrlanda, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve İngiltere'ye yerleştirildiği kaydedildi.
Tayland ile Myanmar sınırında kurulan 9 kampta yaşayan mültecilerin çoğunun, etnik Karen halkından oldukları belirtiliyor.