Güncelleme Tarihi:
BMMYK'nın "Vatansız Çocuklar" raporu paylaşıldı. 250'den fazla vatansız çocuk ve onların aileleriyle görüşülerek hazırlanan raporda örgüt, vatansız çocukların neredeyse hepsinin "ayrımcılık, hayal kırıklığı ve umutsuzluk" gibi duyguları paylaştığını kaydetti.
Raporda, 7 ülkede görüşülen vatansız çocukların birçoğunun kendisini "değersiz, görünmez, yabancı, birilerinin gölgesinde yaşayan, sokak köpeği" gibi tanımladığı belirtildi.
Vatansız insanların eğitim, sağlık ve iş alanlarında "aşılmaz engellerle" karşı karşıya kaldığı ifade edilen raporda, vatansızlığın çocuklar ve gençler ile aileleri üzerinde "psikolojik yıkımlara" neden olduğu ifade edildi.
Rapora göre, etnik kimlik, din, savaşlar, yerinden edilme gibi nedenlerle herhangi bir yere ait olamayan kişilerin yaşadığı 20 ülkede her yıl en az 70 bin vatansız çocuk dünyaya geliyor. Dünya genelinde ise her 10 dakikada bir vatansız çocuk doğuyor. Otuzdan fazla ülkede doğum sertifikası olmayan vatansız çocuklar sağlık hizmeti alamazken, en az 20 ülkede vatansız çocuklara aşı yapılamıyor.
10 MİLYON
BMMYK'ya göre dünya genelinde ise 10 milyon vatansız insan bulunuyor. Örgüt, geçen yıl başlattığı küresel kampanya ile herhangi bir ülkenin vatandaşlığına sahip olmayan milyonlarca kişinin "vatansızlık" sorununu 10 yılda çözmeyi amaçlıyor.
Örgüt, vatansızlık sorunun çözümü için çocuklara doğdukları ülkelerde vatandaşlık verilmesi ve annelerin babalar gibi vatandaşlıklarını çocuklarına geçirebilmesi için kanunların yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu.