Güncelleme Tarihi:
Carreno oturumla ilgili “Endişelerimizi ifade ettik, bir metin söz konusu değil” dedi. BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya’nın talebi üzerine düzenlenen, Türkiye’nin 13 Şubat’tan beri terör örgütü PKK bağlantılı YPG mevzilerine düzenlediği topçu atışlarının değerlendirildiği oturumla ilgili konuşan Carreno, “Bazı üyeler aynı derecede endişe duymasa da, Türkiye’nin müdahalesinin BM ilkelerinin ihlali olduğu ve bombalamanın durdurulması yönünde tüm üyeler görüş birliğine vardı. Konsey üyeleri, Türkiye’nin, Suriye’ye yönelik top atışına son vermesi, devamından endişe duyulduğu konusunda ortak görüşe vardı” açıklaması yapmıştı.
DEĞERLENDİRİYORUZ
Öğleden sonra Irak’taki gelişmelerle ilgili değerlendirme toplantısı sonrası bir gazetecinin ‘‘Sabahki oturumun ardından Türk askerinin uluslararası hukuka uymasına yönelik çağrınızda hata mı yaptınız’’ sorusuna cevap veren Carreno şunları söyledi: “Hayır, ben toplantıda konuşulanları aktardım ve duyulan kaygıyı dile getirdim. Birçok konu hâlâ çok karışık ve bu konuda bir döküman üzerinde çalışmıyoruz sadece değerlendiriyoruz”. Fransa’nın BM Daimi Temsilciliği’nden AA muhabirine yapılan açıklamada “Büyükelçi Ramirez’in açıklamaları toplantının içeriğini doğru bir şekilde yansıtmamıştı, ancak Büyükelçi daha sonra basına tekrar konuşarak o sözlerini düzeltti” dendi.
Bilgi notu
BMGK, karar alma süreçlerinde çeşitli yöntemler kullanarak ortaya metinler çıkarıyor. Bunlar önem sırasına göre, “karar (resolution), başkanlık bildirisi (presidential statement), basın bildirisi (press statement) ve basına açıklama (element to press)” şeklinde. Önem derecesi en yüksek olan karar. Yaptırım gücü bulunuyor. Karar çıkartmak için 15 üyeden dokuzunun lehte oy vermesi, daimi üyeler olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan herhangi birinin veto etmemesi gerekiyor. Oturuma katılan BMGK geçici üyeleri ise şunlar: Angola, Mısır, Japonya, Malezya, Yeni Zelanda, Senegal, İspanya, Ukrayna, Uruguay ve Venezüella.