BM’den Suriye’de yeni barış girişimi

Güncelleme Tarihi:

BM’den Suriye’de yeni barış girişimi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2015 01:13

BM Güvenlik Konseyi, Suriye Özel Temsilcisi Mistura’nın içsavaşın taraflarını dört farklı çalışma grubunda bir araya getirerek çözüm arama planına destek verdi. Konsey, siyasi geçiş öngören ancak Esad’ın geleceği konusuna değinmeyen Cenevre Bildirisi’nin de uygulanması çağrısı yaptı. Konsey iki yıl sonra ilk kez Suriye konusunda ortak açıklama yayınladı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), önceki gün BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın 29 Temmuz’da sunduğu Suriyeli taraflar arasında dört farklı konu üzerinde çalışma grupları oluşturularak müzakerelere başlanması planını desteklediğini bildirdi. Fransa’nın öncülüğünde hazırlanan 16 maddeli plan, yeni barış inisiyatifinin eylülde başlamasını, güvenlik, antiterör, siyasi-hukuki konular ve yeniden imar başlıklı dört çalışma grubunun oluşturulmasını öngörüyor. Konsey, yaptığı açıklamada taraflara 2012’de uzlaşılan ve Suriye’de kapsayıcı bir siyasi geçiş hükümeti kurulmasını temel alan Cenevre Bildirisi’ni hayata geçirmeleri için de çağrı yaptı. BM’nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin tarafından taslak haline getirilen metne konseyin diğer 10 üyesi de destek verdi. Venezuela ise onaylarken, metinde geçen “siyasi geçiş ve geçiş hükümeti” ifadelerine şerh koydu. Venezuela Büyükelçisi Rafael Ramirez, ülkesinin bu ifadelere karşı çıktığını ancak Mistura’nın çabalarını desteklediğini belirtti. Ramirez, “Konsey, Suriye krizini ele alırken tarafsız olmalı. (Suriye) Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetinin meşruiyetini hiçe saymak halkın egemenliğini ihlal ediyor” dedi. Mistura’nın BM’den destek alan planında ve Cenevre Bilidirisi’nde “tam yetkili kapsayıcı bir geçiş hükümeti kurulması yoluyla Suriye’de siyasi bir geçiş sağlanması” hedefi yer alıyor.

Haberin Devamı

FRANSA: TARİHİ BİR KARAR

BMGK böylece son 2 yılda ilk kez Suriye konusunda siyasi bir açıklama yayınlamış oldu. Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitaly Çurkin, BMGK başkanlık açıklamasının “Suriye krizinde konsensüsle kabul edilmiş ilk önemli siyasi belge olduğunu” söyledi. Fransa’nın BM Büyükelçi Yardımcısı Alexis Lamek karar için “tarihi” nitelemesinde bulundu. BMGK’nın uygulanmasını istediği Cenevre Bildirisi’nde Esad’ın durumu açık bırakılmıştı. Muhalifler, Esad’ın koltuktan inmesi şartının olmasını istese de Rusya, bunun metne girmesini engellemişti.

BM’den Suriye’de yeni barış girişimi

Haberin Devamı

BM: DUMA’YA SALDIRI SAVAŞ SUÇU SAYILABİLİR

BM, Suriye’deki rejimin, başkent Şam’ın 10 kilometre kuzeydoğusundaki Duma şehrinde pazar yerine yaptığı saldırının savaş suçu sayılabileceğini açıkladı. Duma kentinde geçen pazar günü ordunun düzenlediği hava saldırılarında en az 111 sivil hayatını kaybetmişti. ABD, Fransa, Almanya’nın kınadığı saldırı, 4 yıldır devam eden iç savaşta Beşar Esad güçleri tarafından gerçekleştirilen ve en çok ölüme yol açan saldırılardan biriydi. BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, ölü sayısının, yaralılar kötü şartlarda tedavi edildiği için büyük ihtimalle artacağını söyleyerek “Sivillere yönelik kasıtlı saldırı düzenlenmesi ve rastgele ateş açılması, uluslararası insan hakları ve hukukuna göre ciddi bir suç ve savaş suçu sayılabilir ve sorumlular savaş suçu işlemiş olarak kabul edilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!