Güncelleme Tarihi:
UNCHR, her yıl yayımlanan ‘Küresel Eğilimler’ raporunu yayımladı. Raporda, “2022 yılı sonunda dünya genelinde 108,4 milyon kişi zulüm, çatışma, şiddet, insan hakları ihlalleri ve kamu düzenini ciddi şekilde bozan olaylar sonucunda zorla yerinden edilmiştir” ifadelerine yer verildi. Rapor, 2021’e göre zorla yerinden edilenlerin sayısının 19 milyon artış gösterdiğini belirtti. Ayrıca, bu sayının, Ekvador, Hollanda ve Somali’nin nüfusundan fazla olmasına dikkat çekildi.
2022’DEKİ ZORLA YERİNDEN EDİLME OLAYLARI
Raporda, dünya genelinde devam eden ve yeni çıkan çatışmaların, insanları zorla yerinden etmeye devam ettiği belirtildi. Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna topraklarını işgal etmesinin ardından, 11,6 milyon Ukraynalının yerinden edildiği, bunlardan 5,9 milyonunun ülke içinde yerinden edildiği, 5,7 milyonunun ise komşu ülkelere gitmek zorunda kaldığı aktarıldı.
Raporda, “Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya ve Myanmar'da olduğu gibi dünyanın diğer bölgelerindeki çatışma ve güvensizlik ya devam etti ya da yeniden alevlendi ve her ülkede 1 milyondan fazla insan yerinden edildi” denildi.
DÜNYA GENELİNDE MÜLTECİ SAYISI 8 MİLYON ARTTI
Raporda, dünya genelinde 2021’de 27,1 milyon toplam mülteci sayısının 2022’nin sonu itibarıyla 35,3 milyona yükseldiği belirtildi. Bu yükselişin, UNHCR tarafından kaydedilen en büyük yıllık yükseliş olduğu vurgulandı. Raporda, “Bu artış büyük ölçüde ülkelerindeki silahlı çatışmalardan kaçan Ukraynalı mültecilerden kaynaklanmıştır. Genel olarak, tüm mültecilerin ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan diğer kişilerin yüzde 52'si sadece üç ülkeden gelmiştir: Suriye Arap Cumhuriyeti (6,5 milyon), Ukrayna (5,7 milyon) ve Afganistan (5,7 milyon)” ifadelerine yer verildi.
SIRADA NE VAR?
UNHCR, yeni çıkan ve devam eden çatışmaların, 2023’te de insanları zorla yerinden etmeye devam edeceğini belirterek, “Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Sudan'daki çatışmalar, Myanmar'daki yaygın şiddet olayları ve Somali'de süregelen güvensizlik ve kuraklık gibi yeni ve devam eden çatışmalar 2023 yılında da insanları kaçmaya zorlamaya devam edecektir. Küresel enerji ve emtia fiyatlarındaki artış, zaten kırılgan olan birçok ülkeyi olumsuz etkilemiştir. Bu durum, Covid-19 salgınının devam eden etkisiyle daha da kötüleşmiştir. Bu sistemik risklere rağmen, 2023'te değişmesi muhtemel olmayan bir şey, mültecilerin ve yerinden edilmiş insanların çoğunun ülkelerine mümkün olduğunca yakın kalmasıdır” dedi.