Güncelleme Tarihi:
FLAMAN Hıristiyan Demokrat Partisi’nden Yves Leterme başbakanlığındaki 5 partili koalisyon hükümetinin 22 Nisan’da gelen istifasıyla alınan erken seçim kararının ardından Belçika, “bölünme korkusuyla” dün sandık başına gitti. 130 bini Türkiye kökenli olmak üzere 7,7 milyon seçmenin bulunduğu ülkede seçime katılım beklenenin üstünde oldu. 2007 genel seçimlerine Hıristiyan Demokratlarla ortak listeyle girmelerine rağmen daha sonra yollarını ayıran Yeni Flaman İttifakı (N-VA) ilk sonuçlara göre oyların yüzde 25’ini aldı. Belçika’nın Fransız kesiminde ise Sosyalistler yüzde 30 ile kazandı. Onları, Liberaller, Yeşiller ve Hıristiyan Demokratlar izliyor. Aşırı sağ oylar da yüzde 10’u aştı.
Sosyalist başbakan mı
Diğer ayrılıkçı partilerle birlikte halk desteği yüzde 40’a çıkan N-VA’nın Başkanı Bart De Wever, “Makamda gözüm yok. 1974’ten beri ilk kez bir Valon’a başbakanlığı sunmaya da hazırım. Yeter ki yeni hükümet Flamanları daha bağımsız kılsın” dedi. Bu şartı kabul ederse Sosyalist Parti lideri Elio di Rupo’nun Başbakan olması, ancak bölünme sürecinin hızlanması bekleniyor. Koalisyon görüşmeleri aylar sürecek.
N-VA, nüfusun yüzde 60’ını oluşturan kuzeydeki “zengin” Flamanların, nüfusun yüzde 40’ını oluşturan ve anadili Fransızca olan “yoksul” güneylilerden ayrılmasını savunuyor. Fransa’nın Avrupa Bakanı Pierre Lellouche, “Dönüşü olmayan yola henüz girmedik. Birleşik Belçika herkes için iyi. Umarım bölünmeyiz” dedi. Derniere Heure Gazetesi ise dün “Belçika dönüm noktasında” manşetiyle çıktı.
Önce konfedere sonra bölünme
39 yaşındaki Bart De Wever, 1996’da aşırı sağcı Fransız lider Jean-Marie Le Pen ile birlikte görüntülenmiş, 2008’de ise “Faslılar ve Türkler bize uyum sağlamalı. Sayıları çoğaldı diye, Arapça’yı resmi dil yapacak değiliz” sözleriyle tepki çekmişti. Dört çocuk babası tarihçi; merkezi yetkilerin azaltılıp, gelecekte “kolayca ayrılmayı” sağlayacak bir konfederalizm kurulmasını istiyor.
Arzu Çakır MORİN/ PARİS
Türk bakan dönüyor
Seçimde Türkiye kökenli 31 aday yarıştı. Flaman Yeşiller partisinin ilk sıra adayı Meryem Almacı ve Brüksel bölge hükümeti Devlet Bakanı Emir Kır’ın parlamentoya girdiği bildirildi. Avrupa’daki ilk Türk bakan olan Kır’ın yeniden federal düzeyde görev almasının sürpriz olmayacağı belirtiliyor.