Biz de oy hakkı istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Biz de oy hakkı istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2016 11:27

Alman Anayasası’nın 3’üncü maddesine bakıyorum.“Bütün insanlar yasa önünde eşittir. Erkek ve kadınlar eşittir... Cinsiyeti, soyu, ırkı, dili, yurdu, kökeni, dini, inancı ve siyasi görüşleri dolayısıyla kimse mağdur edilemez ve hiç kimseye imtiyaz tanınamaz.”

Haberin Devamı

Evet, Anayasa böyle diyor.

Ama pratikte bazı alanlarda bu hiç de öyle değildir. Örneğin yerel seçim hakkı konusunda.
Schleswig-Holstein Eyaleti, 1989 yılı başlarında eyalette belirli bir süredir yasal olarak yaşayan Danimarka, İrlanda, Hollanda, Norveç, İsveç ve İsviçre vatandaşlarına yerel seçimlere katılma hakkı verilmesi kararı aldı.
Birkaç ay sonra da Hamburg Eyalet Parlamentosu aynı yönde karar verdi.

Ancak Federal Anayasa Mahkemesi, 31 Ekim 1990 tarihinde bunun Alman Anayasası’ndaki ‘halk’ kavramı ile bağdaşmadığı gerekçesiyle yerel seçim hakkına “Hayır” dedi.
Aradan çok geçmedi.

1992 yılında imzalanan Maastricht Sözleşmesi ile karşılıklılık prensibi çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) ülkeleri vatandaşlarına 3 aydan fazla yaşadıkları başka bir AB ülkesinde yerel seçimlere katılma hakkı verildi.
Hem seçme hem de seçilme hakkı.

Haberin Devamı

Daha iki yıl öncesine kadar, “Alman Anayasası’ndaki ‘halk’ kavramı ile bağdaşmıyor” diye karşı çıkan Federal Anayasa Mahkemesi yargıçları birden suspus oluverdi.
Hiçbirinin de doğru dürüst sesi çıkmadı. Yani bir anda hem Alman yargıçların hem de Alman politikacıların ‘halk’ anlayışı değişiverdi.

* * *

Evet, Almanya’da en az 3 aydır ikâmet eden AB vatandaşları, yerel seçimlerde hem oy kullanma hem de seçilme hakkına sahiptir.
Ama 50 yılı aşkın süredir bu ülekde yaşayan Türk vatandaşları bu haktan mahrum bırakılmaktadır. Kaldı ki, 28 AB ülkesinin 16’sında belli bir süredir yaşayan Türk vatandaşlarına bu imkân tanınmaktadır.
Ancak, Almanya hâlâ direnmektedir.
Bu Almanya’nın ayıbıdır.
Bu aynı zamanda Anayasa ihlalidir.

* * *

Bu aylarda Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Anayasası’nda bir değişiklik gündemdedir.

NRW’de iktidarda bulunan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller, Eyalet Paralmentosu Anayasa Komisyonu’na tüm yabancılara yerel seçim hakkı tanınmasını içeren bir önerge sunmuştur.
NRW’deki Türk dernek ve cemiyetler, görüş ayrılıklarını bir kenara bırakıp ‘NRW-Yerel Seçimlere Katılma Girişimi’ kurmuşlar.
Amaç demokratik hukuk devleti Almanya’da da bu demokratik hakkın Türk vatandaşlarına da verilmesi. Bu girişime şimdiye kadar 60’ın üzerinde dernek ve cemiyet katılmış.

Eğitimci Bahattin Gemici başkanlığındaki girişim, 15 Şubat 2016 tarihine kadar 50 bin imza toplamak için kolları sıvamış.

Yapılan yazılı çağrıda şöyle deniyor:
“Sizin desteğinizi bekliyoruz. 18 yaşını doldurmuş Türk-Alman herkes yalnız bir kez imza atabilir. Lütfen isim ve adreslerin eksiksiz yazılmasına dikkat edelim. Topladığımız imzaları Düsseldorf’da bir yürüyüş ve miting düzenleyerek Meclis Başkanı’na vermek istiyoruz. Ancak bu şekilde Meclis kararını etkileyebiliriz. Birlikte bunu başarabiliriz. NRW- Eyaleti’nde elde edeceğimiz bir başarı, diğer bütün eyaletlere örnek olacaktır. Türk toplumu gücünü gösterecek, hakkını alacaktır. Haydi görev başına!”

Türkçe’de “Hak verilmez, alınır” diye bir özdeyiş vardır. Evet, bu en demokratik hakkımızı demokratik yollardan almak için bu girişime hepimiz destek vermeliyiz.

‘Slogan da belirlenmiş.

Wahlrecht für Alle

Auch für uns!’
(Herkese seçim hakkı. Bize de!)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!