Güncelleme Tarihi:
Bilim adamları yaptıkları süper buluşlarla insanoğlunun çeşitli sorunlarına çare bulurken ortaya koydukları performansla parmak ısırtıyor.
Akılları durduran son buluş İngiltere'deki Edinburgh Prenses Margaret Rose Hastanesi uzmanları tarafından geliştirildi. Protez (yapay organ) dalında çığır açtığı belirtilen biyonik kol bir hastaya takılarak canlı koldan farksız bir şekilde kullanılmaya başladı.
Kansere yakalanarak bir kolunu kaybeden Campbell Aird adlı hasta dünyadaki ilk biyonik kola sahip insan oldu. Aird'e sağlıklı insanlar gibi 2 kolunu da kullanma imkanı veren biyonik kol 11 yılda geliştirildi. Protez kol dünyada ilk kez denenen motorize omuz eklemi sayesinde hareket ediyor.
Dirsekler, bilek ve parmak eklemleri aynen normal bir kolda olduğu gibi işlevlerini yerine getiriyor. Parmak izleri bile bulunan biyonik kolun hareketleri ise mikroçipler aracılığıyla beyinden gönderilen emirlerle sağlanıyor. Bu nedenle biyonik kol mucizevi bir özelliğe de sahip. Yani kullanıcıya gerçek dokunma duyusu veriyor. Biyonik kol üzerine kaplanan yapay deri, gerçek bir cilt dokusu görünümünde ve estetik olarak gerçek koldan ayırdedilemiyor. Yaklaşık 45 milyar liraya malolan biyonik kolun önümüzdeki yıllarda yaygınlaşması bekleniyor.