Biyonik böbrek

Güncelleme Tarihi:

Biyonik böbrek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın ilk ‘biyonik böbreği’ ABD'nin Michigan Üniversitesi bilim adamları tarafından yapıldı. Uzmanlar, henüz sadece hayvanlarda denenen aletin hastaların ömrünü uzatacağını müjdeliyor.

ABD'de yayınlanan ‘Journal Nature Biotechnology’ adlı bilim dergisindeki raporda, şimdiye kadar böbrek hastalarında kullanılan diyaliz makinesinin de yerini alacak olan cihazın, böbrek hücreleri ve mekanik aletin birleştirilmesi ile gerçekleştirildiği duyruldu.

Genetik olarak değiştirilmiş olan domuz hücreleri ile kullanılan aygıtın, köpeklerde denendiği ve diyaliz makinesinden çok daha iyi çalıştığının görüldüğü açıklandı.

Biyonik böbrek aygıtının mucitlerinden bilim adamı Dr.David Humes biyonik böbrek olarak da adlandırılabilecek bu cihazın, fonksiyon olarak normal böbrek gibi çalıştığını, normal böbrek fonksiyonunun % 50'sini gerçekleştirdiğini söyledi.

Humes, aygıtın, böbrek hastalarında yaşam süresini de uzatacağını kaydetti.

Biyonik böbrek ile ilgili bilimsel raporda da, 50 ile 54 yaşlarındaki kronik böbrek hastalarında aygıtın, hastalığın son döneminde kullanılması halinde bile yaşamı 5 yıl veya % 47 uzatacağı ifade edildi.

Dünyada 800 bin böbrek hastasının, diyaliz makinesiyle kandaki toksitleri atmaya çalıştıklarına dikkat çekilen raporda, biyonik böbrek aygıtının temel olarak diyaliz makinesini örnek aldığı, aygıta genç domuzların böbreklerinden alınan hücrelerin eklendiği ve bu hücrelerin, böbrek hücreleriyle birlikte çoğaldıkları belirtildi.

İNSANDA DENENECEK

Köpekler üzerindeki araştırmaları sürdüren Michigan Üniversitesi bilim adamları, deneme yaptıkları iki köpekten birini, içinde hücre olmayan biyonik böbrek aygıtına, diğerini de içinde hücreler bulunan aygıta bağladıklarını ifade ediyorlar.

Araştırmacılar, içinde hücre olan biyonik böbrekle köpeğin kanının çok daha başarılı temizlendiğini, içinde hücre olmayan aygıta bağlanan köpeğin kanının ise hiç temizlenmediğinin görüldüğünü belirtiyorlar.

Diyaliz makinesinin kandaki suyu aldığına fakat, böbrekteki hormonal ve savunma sistemi fonksiyonlarını yerine getirmediğine değinen MIT Kimya Profesörü Clark Colton da, bilimadamı Humes ve ekibinin biyonik böbrek aygıtının, bu açıdan ilginç olduğunu söyledi.

Bilim adamları, biyonik böbrek aygıtının insanlarda denemelerinin kısa zamanda başlayacağını ve gelecek etapta, yapma böbrek konusunun tamamlanacağını ileri sürüyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!