Güncelleme Tarihi:
Türk Barış Gücü'nün Kosova'ya intikali konusunda NATO'nun büyük bir ihmalkárlık yaptığı ortaya çıktı.
NATO'nun gafı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Korkmaz Haktanır'ın dün Dışişleri Bakanlığı'nda Kosova ile ilgili Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı ve diğer bakanlık temsilcileriyle yapılan koordinasyon toplantısına girmeden önce yaptığı açıklamayla su yüzüne çıktı.
Haktanır, Türkiye'nin Kosova'ya barış sonrası göndereceği askeri birlikle ilgili daha NATO operasyonlarının devam ettiği 20 Mayıs günü NATO Genel Sekreterliği'ne gerekli iznin alınması için başvuruda bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin barış gücü göndermek için NATO'ya bir ay öncesinden başvuru yaptığı dün ilk kez resmi bir ağız tarafından açıklanırken, bu başvuruya rağmen NATO'nun ihmalkar davrandığı da ortaya çıkmış oldu. Müsteşar Korkmaz Haktanır, bu ilginç gelişmeyi aynen şöyle ifade etti:
‘KFOR birliğimizin Kosova’ya biran önce intikali konusunda hepimizce de, kamuoyunca da paylaşan bir hassasiyet ve beklenti vardır. Bunun çok yakın zamanda gerçekleşeceği inancındayız. Birliğimizin Kosova'ya intikali için Bulgaristan'dan geçişi, Kosova'da uluslararası kuvvet konuşlandırılmasına ilişkin planlamalar çerçevesinde gündeme gelmiştir.
Genelkurmay Başkanlığı'nın talebi üzerine Türk barış gücüyle ilgili büyükelçiliklerimize ve NATO Daimi Temsilciliğimize 18 Mayıs 1999 tarihinde gerekli talimatlar verilmiştir.
NATO Daimi Temsilciliğimizden Genel Sekretere gönderilen 20 Mayıs 1999 tarihli mektup ile NATO birliklerimizin Bulgaristan'dan geçişinin sağlanması için resmi iznin acilen alınması amacıyla gerekli işlemlerin başlatılması istenmiştir.'
Türkiye, Brüksel'e bir ay önce yaptığı başvurunun karşılığını hálá alamazken, Yunanistan'ın Türk birliğinden önce Kosova'ya girmesi diplomatik çevrelerde, ‘NATO’nun ihmalkarlığı Türk kamuoyunda büyük sıkıntıya yolaçtı. Bu konuda Türkiye'nin gecikmeli başvurusu sözkonusu değil' şeklinde değerlendildi.
SIFIR NOKTASI
Bu arada Türk birliğinin Kosova'da, iddia edildiği gibi ‘‘geri hatta, destek görevinde’’ değil, son derece tehlikeli bir noktada hizmet vereceği de kesinleşti. Türk birliğinin konuşlanacağı Sırbistan sınırına sıfır noktasındaki bölgenin Kosovska-Kamanidza olduğu belirtildi. Kosova'da Amerikan sorumluluk sahası olan Doğu sektöründe Gnjilane'nin 120 kilometre Kuzey-Kuzeydoğusu'na düşen bölgenin tüm sorumluluğu Türk birliğinde olacak. Dün Sofya'da Bulgar makamlarının Türk gücüne geçiş için izin vermesinden sonra önkeşifte bulunmak üzere bir grup Türk subayının da bugün Bulgaristan'a gideceği belirtildi. Mamak'ta konuşlu ve özel eğitimli 987 kişilik birlik, Kosova'nın en hassas bölgesi olarak gösterilen yerde görev yapacak. Birlik aynı zamanda Sırbistan ile Kosova arasında oluşturulan ölü bölge boyunca devriye yapacak. Dışişleri Bakanlığındaki toplantıda, Kosova'ya gönderilecek Türk Barış Gücü'nün dökümüyle ilgili Brüksel ve Sofya'ya ayrıntılı bilgi verildiğini de ifade eden Haktanır, NATO ile Bulgar makamları arasında Türk birliğinin geçişi konusunda anlaşmaya varıldığını da söyledi.
Toplantıda ayrıca, Türk emniyet teşkilatı tarafından Kosova'da oluşturulacak polis gücüne yardımcı olmak amacıyla yaklaşık 200 kişiden oluşan bir Türk polis birliğinin gönderilmesinin de konuşulduğu öğrenildi.
NATO askeri iki arada kalıyor
KOSOVA Kurtuluş Ordusu (UÇK) gerillalarının silahsızlandırılması, NATO barış gücü KFOR'un şu anda karşılaştığı en ciddi sorunlardan biri. Kosova barış anlaşması uyarınca, bu gerillaların silahlarını teslim etmesi gerekiyor. Ancak KFOR birlikleri, UÇK'nın direnişi karşısında bocalıyor. Bu konuda, UÇK militanlarıyla KFOR'a bağlı askerler arasında, zaman zaman tartışma, hatta ciddi gerginlikler yaşanıyor. İngiliz birliği tarafından Stimlje yakınlarında çevrilen 117 kişilik bir UÇK konvoyu, silahlarını teslim etmeye yanaşmayınca, çatışmaya ramak kaldı (Solda). Bunun üzerine, UÇK militanlarının, Prizren'de silah taşımaları yasaklandı. UÇK militanlarının, yarın gece yarısından itibaren üniformayla dolaşmalarının da yasaklanacağı belirtildi. Yasaklamaların, bütün Kosova'ya yayılması bekleniyor. Bu arada, zaman zaman gerginlik, KFOR ile bölgeyi terk etmekte olan Sırp birlikleriyle de yaşanıyor. Podujevo'ya giren İngiliz birliğinden bir asker ile, henüz kasabadan ayrılmayan bir Sırp subay, hararetli bir tartışmaya giriştiler (Sağda).