Güncelleme Tarihi:
Kahramanmaraş depremleri sonrası Türkiye ve Suriye için yardım kampanyası başlatan Birleşmiş Milletler (BM), sürecin yeterince hızlı ilerlemediğinden şikayet etti. Günlük basın brifinginde, bölgede büyük sarsıntıların tekrarladığına değinen BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, “Suriye ve Türkiye’ye yardımlardan memnun olduğumuzu söylemek zor, çünkü çok daha hızlı şekilde çok daha fazla paraya ihtiyacımız var” dedi. Sözcü, risk altında olanın “insan hayatı” olduğunu vurgulayarak, yardımların hızlanması gerektiğini vurguladı.
BİR MİLYAR DOLAR TOPLANACAK
BM, Suriye’ye insani yardım için yaklaşık 400 milyon dolar, Türkiye için ise 1 milyar dolar destek çağrısında bulunmuştu. Henüz bu fonun küçük bir kısmı toplanabildi. Bunun dışında Türkiye’ye şu ana kadar 15 bin çadır ve hijyen malzemesi dolu 12 bin koli yardım gönderen BM, Suriye’ye de Türkiye’deki 3 sınır kapısı üzerinden 227 kamyon insani yardım taşıdı. Her iki ülkedeki deprem bölgesinde 700 BM personeli görev yapıyor.
BÖLGEDE 5.4 MİLYON ÇOCUK VAR
Depremler sonrası sahada faaliyet gösteren bir diğer kurum da BM’ye bağlı UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu). Hürriyet’e bilgi veren UNICEF Türkiye iletişim sorumlusu Sema Hosta, depremzedeler için psikososyal desteği öncelediklerini kaydetti. Hosta, “Çocukları içinde bulundukları travmadan çekip almanız gerek, bunu ne kadar erken yaparsanız o kadar etkili” dedi. Hosta, etkilenen 10 ilde 5.4 milyon çocuk bulunduğu bilgisini verdi.
OKUL ÇADIRLARI AÇILABİLİR
Hosta, “Bunların 4.6 milyonu Türk, 811 binden biraz fazlası da Suriyeli. Bu büyük bir rakam” dedi. UNICEF olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile temasta olduklarını kaydeden Sema Hosta, “Okulların açılacağı tarih yaklaşıyor. Gerekli olursa okul çadırları sağlayabiliriz. Buna ihtiyaç olup olmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacaktır” diye konuştu. UNICEF şu ana kadar 218 bin kişiye hijyen seti, kışlık kıyafetler ve ısıtıcı ulaştırdı. Hedef 3 ayda 2.5 milyon çocuğa ulaşmak.