Güncelleme Tarihi:
BM Güvenlik Konseyi Ukrayna krizi başladığından bu yana 8. oturumunu gerçekleştirdi. Herhangi bir karar tasarısı ya da somut adımın tartışılmadığı toplantıda Konsey üyesi ülkeler kendi pozisyonlarını tekrar etti.
BM Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson ve BM Genel Sekreteri'nin İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı Ivan Simonovic'in de Ukrayna temaslarını ve Kırım'daki son duruma ilişkin gelişmeleri aktardığı toplantıda, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Kırım'da yapılan referandumun halkın tercihini gösterdiğini savunarak, Rusya'nın Ukrayna'da Rusça konuşan halkın güvenliğini sağlama sorumluluğu olduğunu öne sürdü.
Churkin, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yaşanan olaylar nedeniyle de Batılı ülkeleri ve Ukrayna içinde Batılı ülkelerle işbirliği yapan "örgütleri" suçladı.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise bu iddiaları reddederek, "Rusya büyük edebiyatçılarıyla tanınır. Ancak şu anda duyduklarımız, Rus elçinin Tolstoy ve Çehov'dan daha büyük bir hayal gücü olduğunu gösteriyor. Rusya öyle gözüküyor ki, sınırlarını yeniden çizmek istiyor ancak bu şekilde gerçekleri değiştiremez" dedi.
Power'ın konuşmalarından duyduğu rahatsızlık nedeniyle tekrar söz alan Churkin, "Bu tavır ve sözler bana ve ülkeme saygısızlıktır" ifadesini kullandı.
Rusya ve ABD'nin, BM Güvenlik Konseyi'nde daha birçok sorunun çözümü için birlikte çalışmak durumunda olduğunu hatırlatan Churkin, bu tavrın ortak çalışmalara zarar vereceği uyarısı yaptı.
UKRAYNA'YA İNSAN HAKLARI GÖZLEMCİ MİSYONU
BM Genel Sekreteri'nin İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı İvan Simonovic de Konsey'de yaptığı konuşmada Ukrayna'da 34 üyeli gözlemci misyonunun cuma günü göreve başlayacağını söyledi.
Kırım'da özellikle Tatar nüfusun güvenlik kaygıları olduğunu ifade eden Simonovic, 3 Mart'taki gösteriye katılmasının ardından kaybolan ve 16 Mart'ta cesedi bulunan Tatar aktivistin vücudunda darp izleri bulunduğunu vurguladı.
Rus Elçi Vitaly Churkin, sözlerine itiraz ettiği Simonovic'i taraflı davranmakla suçladı.
BMGK'da cumartesi günü düzenlenen oturumda, ABD'nin "Kırım referandumunun geçersiz" olduğunu savunan karar tasarısı Rusya'nın vetosu nedeniyle reddedilmiş, Rusya'yı birçok konuda destekleyen Çin ise çekimser oy kullanmıştı.