Güncelleme Tarihi:
Assange, BM'nin gözaltına alınışının kanunsuz olduğu hükmüne varmazsa, Cuma günü İngiltere polisine teslim olacağını açıklamıştı.
Assange, hakkındaki cinsel taciz suçlamaları nedeniyle İsveç'e iade edilmemek için 2012 yılında iltica talebini kabul eden Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığındı.
Büyükelçiliği terk ettiği an tutuklanacak olan Wikileaks kurucusu, İngiltere ve İsveç'i 2014 yılında BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu'na şikâyet etmişti.İngiltere Metropolitan Polisi (Londra Emniyeti), hakkındaki iddiaları reddeden Assange'ın büyükelçilik binasını terk etmesi durumunda tutuklanacağını söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı da Assange'ın kanuni yollarla gözaltına alınmaktan kendi iradesiyle kaçtığını ve İsveç'e iadesinin bir zorunluluk olduğunu ifade etti.
Hukukçulardan oluşan BM heyeti İngiltere ve İsveç'ten kanıt topladı.Çalışma Grubu daha önce de tutukluluk ve gözaltının hukuki olup olmadığı yönünde hükümlere varmıştı ancak çalışma grubu kararının İngiltere ve İsveç yetkilileri üzerinde resmi bir etkisi yok.İsveç Mahkemesi'nin hakkında Avrupa çapında tutuklama kararı çıkardığı Assange 2010 yılında Londra'da gözaltına alınmıştı. Ekvador'un siyasi iltica talebini kabul etmesi üzerine İngiltere Yüksek Mahkemesi'nden çıkınca Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne girdi.
Hakkında tutuklama kararı devam eden ABD vatandaşı Assange, İsveç'e iade edilmesi durumunda sızdırdığı gizli diplomatik belgeler nedeniyle Washington'un İsveç'ten ABD'ye gönderilmesi talebinde bulunacağını söylüyor.
Assange, Wikileaks'in Twitter hesabından paylaştığı yazılı açıklamada, "Eğer BM yarın İngiltere ve İsveç hakkında açtığım davayı kaybettiğim hükmüne varırsa Cuma öğlen büyükelçilikten çıkıp İngiltere polisi tarafından tutuklanmayı kabul edeceğim. Zira yine temyize gitmek için anlamlı bir neden kalmadı" ifadeleri yer alıyordu.