Güncelleme Tarihi:
6 bin metrekare alana sahip olacak, günde 50 küçük, 7 büyük ameliyat yapma kapasiteli hastanede kadın-doğum, çocuk, acil servis, radyoloji, ayakta tedavi birimleri olacak. Belçika felaketin etkilerinin uzun sürecek olmasından hareketle arama-kurtarma yerine sağlık hizmeti vermeyi tercih etti. Perşembe günü tam kapasiteyle faaliyete geçecek olan hastanede 80 kişilik ekip iki haftalık rotasyonlarla görev yapacak.
İTALYA’DAKİ TÜRK ÖĞRENCİLER 200 BİN EURO TOPLADI
- İtalya’da eğitim gören Türk öğrenciler, Milano’daki Duomo katedrali önünde düzenledikleri Help Turkey (Türkiye’ye yardım et) kampanyasıyla depremden etkilenen bölgelere bağışlanmak üzere 200 bin Euro (yaklaşık 4 milyon TL) topladı.
ERMENİSTAN SINIRI 35 YIL SONRA AÇILDI
- Iğdır’da bulunan, Ermenistan ile Türkiye arasındaki Alican Sınır Kapısı, 35 yıl sonra depremlerden etkilenen illere yardım ulaştırılması için açıldı. Depremin hemen ardından 28 kişilik arama kurtarma ekibi ve ekipman desteği sağlayan Ermenistan, bu kez de 100 tonluk gıda, ilaç ve su gibi acil ihtiyaç içeren 5 tır yardım malzemesi gönderdi. Ankara adına Erivan ile tam normalleşme görüşmelerine müzakereci olarak katılan Türkiye’nin Ermenistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Serdar Kılıç, sosyal medya üzerinden Ermenistan’ın Türkiye Özel Temsilcisi ve Parlemento Başkan Yardımcısı Rubin Rubinyan’a teşekkür etti.
AZERBAYCAN DIŞİŞLERİAZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANI KAHRAMANMARAŞ’TA
- Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, dün Kahramanmaraş’a gelerek deprem bölgesini ziyaret eden ilk yabancı siyasetçi oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile afet bölgesinde incelemelerde bulunan Azeri bakan, Azerbaycan’dan gelen arama kurtarma ekiplerini ve Bakü tarafından kurulan sahra hastanesini ziyaret etti. Mevkidaşı Çavuşoğlu ile açıklama yapan Bayramov, yaşanan depremler sebebiyle Azerbaycan’da herkesin üzgün olduğunu söyledi.
ABD’Lİ UZMAN: BÖYLE BİR YIKIM GÖRMEDİM
- Adıyaman’da arama kurtarma çalışmasına katılan ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Afet Yardım Müdahale ekibinin liderlik eden Stephen Allen, Amerikan haber radyosu NPR’ye konuştu: “Enkaz altından çıkarılacak insanlara dair umutlarımızı koruyoruz. USAID ile birlikte birçok felaket bölgesinde bulundum ancak bu denli bir yıkıma daha önce şahit olmamıştım. USAID 85 milyon dolar bir yardım taahhüt etti, ancak bu yardımın kısa sürede tükeneceğini düşünüyorum. Aslında Türkiye’nin bu tip afetler için kapasitesi çok yüksek ancak deprem öylesine güçlüydü ki, tek başlarına mücadele edemediler.”
‘YUNANİSTAN KADAR‘YUNANİSTAN KADARBİR YERİ VURMUŞ’
- Hatay'a gelen Atina Üniversitesi Jeoloji ve Doğal Afet Yönetimi profesörü Euthymios Lekkas, Yunan SKAI TV’ye depreme dair izlenimlerini şöyle aktardı: “Antakya’nın kuzeyinde, felaketin merkezindeyim. Depremin boyutu yaklaşık olarak Yunanistan anakarasına eşit, 500 km uzunluğunda ve 20 ila 40 km genişliğinde, hasarın büyük kısmı burada bulunuyor. Bilimsel tahminlere göre hayatını kaybeden sayısı 50 bini aşacağı öngörülüyor. Hayatta kalanlar ise yaşadıkları şoktan çıkabilmiş değiller. Şimdiye kadar beş kişiyi kurtardık ve kurtaracak başkalarını da bulmaya çalışıyoruz ancak ağır olumsuz koşullar altında zaman daralıyor.”