Güncelleme Tarihi:
ALMANCA yazdığı romanlarıyla hep isminden bahsettirmeyi başaran yazar Feridun Zaimoğlu yeni romanıyla Almanya’da çok yoğun tartışmalara yol açacağa benziyor. Türk gençlerinin kullandığı kırık Almancayı ‘Kanak Sprak’ adıyla edebiyata kazandıran, Alman edebiyatına katkı ödülünü kazanan Feridun Zaimoğlu bu sefer, tarihi bir romanla okuyucunun karşısına çıkıyor. Romanın zamanlaması da çok isabetli. Bu yıl Almanya’da Martin Luther yılı. Martin Luther, ünlü 95 teziyle Avrupa’da Protestanlık mezhebinin temelini atarken, daha sonra Avrupa’da 30 yıl sürecek olan mezhep savaşlarına da kapıyı açtı.
Feridun Zaimoğlu’nun Martin Luther’i anlatan romanının adı Evangelio. Roman Kiepenheuer&Witsch yayınevi tarafından 9 Mart’ta piyasaya çıkarılacak. Şimdiden ‘Bir Müslüman Hıristiyanlıkta reform hareketinin düşünce babası Martin Luther’i nasıl anlatır?’ soruları sorulmaya başlandı.
KAPAKTA BOSCH’UN TABLOSU
Kitabın kapağını Avrupa’nın en önemli ressamlarından Hieronymus Bosch’un cennet ve cehennemi tasvir ettiği ‘Dünyevi Zevkler Bahçesi’ adlı tablosu süslüyor. Martin Luther, para karşılığı insanların günahlarını affeden kiliselere karşı başkaldırmış, günahları sadece tanrının affedebileceğini savunmuştu. Zaimoğlu, romanında Martin Luther’i Burkhard adıyla kurguladığı kahramanının gözünden ben ağzıyla anlatıyor.
MERAK EDİLEN SORU
Aykırı bir tüccar çocuğu olan Burkhard, Wartburg kalesinde hapis yatan ve burada İncil’i Latince ve eski Yunancadan halkın anlayacağı gür bir Almancaya çeviren Martin Luther’in safına geçiyor. Luther eski inanç ve gelenekleri yıkmak istiyor. Kilise Luther’i aforoz ediyor. Burkhard, aslında eski inançların yıkılmasına karşı ama Luther’i buna rağmen koruyor. Hep yanında yer alıyor. Zaimoğlu’nun Türkleri, Katolikleri ve Yahudileri hep düşman olarak gösteren Martin Luther’i romanında nasıl yansıttığı en çok merak edilen soru.