Bir dünya bir rüya

Güncelleme Tarihi:

Bir dünya bir rüya
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2008 07:44

Tarihin en yüksek katılımlı olimpiyat oyunları, "Bir Dünya, Bir Rüya" sloganıyla bugün Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de düzenlenecek açılış töreniyle resmen başlıyor. Olimpiyat Oyunları'nın açılışına bir gün kala Pekin'deki Olimpiyat Köyü'ne Ulusal Marş eşliğinde Türk bayrağı çekildi. Olimpiyat'ta 12 dalda 68 Türk sporcu yarışacak. Olimpiyatlara katılabilen her sporcu için, özellikle de engelli sporcular için burası, ayrı bir dünya ve gerçekleşmiş bir rüya.

Haberin Devamı

Olimpiyat kentinden manzaralar...

Dünyanın dikkatini 16 gün boyunca Pekin'e toplayacak organizasyonun Çin'e maliyeti de 40 milyar doları bulacak. Pekin Olimpiyat Oyunları'nın tarihe maliyeti en yüksek olimpiyatlar olarak geçmesi bekleniyor.

“One World One Dream - Bir Dünya Bir Rüya” sloganıyla başlayacak olan  Pekin Olimpiyatları'nın açılış töreni, “Kuş Yuvası” olarak  adlandırılan Ulusal Stadyum'da gerçekleştirilecek. Yapımı 7 bin işçinin  çalışmasıyla 4 yılda tamamlanan Ulusal Stadyum'daki açılış törenini 91  bin kişi tribünlerden izleyebilecek. Oyunların açılış törenine ilginin  çok büyük olması nedeniyle, Pekin'de görev yapan yaklaşık 12 bin  akredite basın mensubunun büyük bölümü ise açılış törenini  izleyemeyecek.

80 ülke lideri katılacak

Haberin Devamı

Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenine 80 ülkenin devlet ya da hükümet başkanının katılmasının beklendiği bildirilirken, ABD Başkanı George W.  Bush'un da açılışı izleyeceği ve kendi ülkesi dışındaki bir olimpiyat  oyunlarında ilk kez açılış törenine katılan ABD Başkanı olacağı öğrenildi.

2008 yılının 8. ayının 8. gününe denk gelen Pekin Olimpiyatları'nın  açılış töreninin saati de 20.08 (akşam sekizi sekiz geçe) olarak  belirlendi. Bu arada Çinli yetkililer görkemli bir açılış töreni için  aylar öncesinden başlayan çok ciddi hazırlıklar yaparken, tam açılış  töreninin başlangıç saatlerinde Pekin'de sağanak yağmur beklendiği  bildirildi.

10 bin 500 sporcu katılacak

205 ülkeden 10 bin 500 sporcunun katılacağı Pekin Olimpiyatları'nda, 28  branşta müsabakalar yapılacak. Müsabakalar 37 tesiste  gerçekleştirilirken, sporculara toplam 302 altın madalya dağıtılacak.

Pekin Olimpiyatları en yüksek katılımla gerçekleştirilecek oyunlar  olmasının yanı sıra bugüne kadar en fazla yatırım yapılan olimpiyatlar  da olacak. Daha önce 9 milyar Dolar ile Atina Olimpiyatları'na ait olan  yatırım rekoru, Pekin Olimpiyatları'nda şu ana kadar yapılan yaklaşık 25  milyar Dolarlık yatırımla kırıldı. Pekin Olimpiyatları'nın televizyon  yayın gelirlerinin 2.5 milyar Dolar, sponsorluk gelirlerinin ise 1.8  milyar Dolar civarında olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Güvenlik üst seviyede

Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni için Çinli yetkililer son  derece yüksek seviyede güvenlik önlemleri aldı. Açılış töreninin  yapılacağı gün (yarın) Pekin Havaalanı tüm uçuşlara kapatılırken, posta  yoluyla Pekin'e koli ya da paket gönderilmesi ya da kabul edilmesi de  yasaklandı. Bu arada bugün ellerinde ve başlarında “Özgür Tibet”  yazılı pankartlar taşıyan 2 ABD'li ve 2 İngiliz vatandaşından ülkeyi  terk etmeleri istendi.

Olimpiyat köyüne Türk bayrağı       
       
Olimpiyat Oyunları'nın açılışına  bir gün kala Pekin'deki Olimpiyat Köyü'ne Ulusal Marş eşliğinde Türk  bayrağı çekildi.

Göndere bayrak çekme törenine Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay ile Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Oktay Özüye katıldı.

Haberin Devamı

68 Türk sporcu
     
12 dalda yarışacak 68 Türk sporcunun iyi bir hazırlık dönemi geçirdiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!