Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2008 00:00
Bosna’daki soykırımın mimarı Sırp lider Radovan Karadziç’in, alternatif tıp uzmanı Dr.Dragan Dabiç kimliğiyle sürdüğü sahte hayat ve adaletten gizlenme hikayesi, film senaryolarına taş çıkartacak cinsten.
Pazartesi gecesi yakalanan Karadziç’in hikayesi, mesleğini yıllarca gizlice sürdüren Nazi doktoru Mengele’nin hikayesini de andırıyor.
KİMİSİ Yunanistan’da bir Ortodoks manastırında gizlendiğini söylüyordu, kimisi de binlerce Müslüman’ın öldüğü etnik temizliği yönettikten sonra Bosna ve Karadağ arasında bir gerilla komutanı gibi yaşamaya başladığını fısıldıyordu. Dünyanın en çok aranan savaş suçlusu olmasına rağmen 13 yıldır yakalanamayan Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç’in adaletten bu kadar uzun bir süre kaçabilmesinin sırrı, kendisi için ustaca bir sahte kimlik yaratmasında yatıyordu. Eski bir psikiyatrist olan Karadziç’in hikayesi, uzun yıllar Güney Amerika’da gizlenip mesleğini sürdüren Nazi doktoru Josef Mengele’ninkini andırıyor.
Bosna’daki soykırımı yöneten en üst düzey Bosnalı Sırp olan Karadziç, 1995’te uluslararası mahkeme tarafından zanlı ilan edildikten hemen sonra kayıplara karışmıştı. Son olarak 1996’da Bosna’nın doğusundaki Han Pijesak’ta halk önüne çıkan Karadziç kısa sürede izini kaybettirdi. İngiliz kanalı BBC, Karadziç’in 2005 yılında Bosna’nın Sırp özerk bölgesindeki Foça şehri yakınlarında görüldüğünü bildirse de, aşırı milliyetçi militanlar tarafından sıkı biçimde korunduğu söylenen Sırp lider ile ilgili iddialar doğrulanamadı.
Alter ego hikayesi
Oysa Karadziç, yeni bir kimlikle, bambaşka bir hayat sürmeye başlamıştı. Sakal bırakıp egzotik bir alternatif tıp gurusu kılığına bürünen 63 yaşındaki Karadziç, artık "Dr. Dragan David Dabiç" ismini kullanıyordu. Yeni Belgrad’ın milliyetçi bir semtindeki Yuri Gagarin Caddesi’nde oturuyor, evsahibi bile onun gerçek kimliğini bilmiyordu.
Karadziç, "alter egosu" olan Dr. Dabiç adına hazırladığı internet sitesinde bambaşka bir hayat hikayesi yarattı. Buna göre küçük Sırp köyü Kovacı’da doğmuş, Moskova’da tıp okuduktan sonra, Hindistan ve Japonya’ya gitmişti. Bir ara Çin’e yerleşen hayali doktor, "herkesin iyiliği için 1990’ların ortasında anavatan Sırbistan’a dönmüştü." Sitesine göre, en sevdiği 10 Çin atasözünden biri şuydu: "Düşmanıyla uzlaşamayan, onun esiri olur."
Cinsel sorun çözüyormuş
İnsan vücudundaki "kuantum enerjisini" kullanarak bir tür "New Age şifacılığı" yapan Dabiç, alternatif tıp camiası içinde saygın bir yer edinmeyi başardı. Sırbistan’ın dört bir yanındaki konferans ve sempozyumlara katılıyor, kartvizit dağıtıyor, dergilerde makaleler yayınlıyordu.
Biyoenerjiyi artıran metal muskalar ve "makrobiyotik" diyetlerle cinsel sorunları çözebildiğini iddia ediyordu.
Karadziç’in "Dr. Dabiç" imzasıyla makaleler yazdığı tıp dergisinin genel yayın yönetmeni olan Goran Kojiç, Sırp liderin "binbir surat" numarasının ne kadar başarılı olduğunu şu sözlerle anlatıyor: "Müthiş bir kamuflajdı. Büyük bir ruhaniyete sahip, kültürlü bir adamın bırakabileceği o sakin intibáı bırakıyordu. Şakacı, eğlenceli, hoş sohbetti. Arkadaş olmak isteyeceğiniz türden biri gibiydi."
Muskacı
Esas uzmanlık alanı psikiyatri olan Karadziç’in Dr.Dabiç kisvesinde hazırladığı web sitesinde bambaşka bir hayat hikayesi var. Moskova’da tıp okuduktan sonra, Hindistan, Japonya ve Çin’e gitmiş. Vücuttaki kuantum enerjisini kullanarak şifacılık yapan Dabiç’in verdiği seminerleri 300-400 kişi izliyordu. Kartvizit dağıtıyor, dergilerde makaleler yayınlıyordu. Metal muskalarla cinsel sorunları çözüyor, Ortodoks meditasyonuyla ruhsal arınma terapisi uyguluyordu.
Ülkesinden sınırdışı edilecek
Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (ICTY), bir dönem Bosna Federasyonu içindeki Sırp Cumhuriyeti’nin Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı ve Bosna Sırp ordusunun Genelkurmay Başkanı unvanını taşıyan Radovan Karadziç’i 20 bin Müslüman ve Hırvat sivili öldürerek insanlık suçu işlediği gerekçesiyle 1995’te resmen suçlamıştı.
Sırp bir yargıç, yakalanan Karadziç’e, aralarında Srebreniça katliamı ve Saraybosna kuşatmasının da bulunduğu 11 savaş suçunu okudu ve Lahey’e sınırdışı edileceğini bildirdi. Avukatları, Karadziç’in sınırdışı edilmesini geciktirmek için cuma günü başvuruda bulunacaklar.
Bugüne kadar mahkemenin verdiği 56 mahkumiyet kararında toplam 1000 yılı aşkın hapis cezasına hükmedildi. 27 kişi hala yargılanıyor. Karadziç’in emrinde olan bir numaralı Sırp komutan Ratko Mladiç de dahil üç zanlı ise hala firarda.
Mahkeme, mevcut davaların tamamlanması ve firarilerin de yakalanarak yargılanmalarının ardından, 2009 yılı sonuna dek kendisini feshetmeyi planlıyor.
Mladiç mi ihbar etti
KARADZİÇ’i, Bosna savaşı sırasında bir numaralı komutanı olan General Ratko Mladiç’e bağlı kişilerin ihbar edebilmiş olabileceği belirtiliyor. Yıllardır aranan Mladiç’in de, Karadziç gibi, eski Yugoslav ordusunun bazı grupları tarafından Sırbistan’da saklandığı iddia ediliyor. İddiaya göre Mladiç, Lahey’deki savaş suçları mahkemesine çıkarılmadan Belgrad’da yargılanma garantisine karşılık Karadziç’i ele verdi.