Güncelleme Tarihi:
Darbeyi yapan binbaşı Adamou Haruna dün kabine toplantısını basarak 71 yaşındaki Tandja ve bakanları tutukladı. Binbaşı Harouna adına açıklama yapan Albay Gukoye Abdülkerim, darbenin ardından anayasanın askıya alındığını açıkladı.
Abdülkerim, devlet radyosundan yaptığı açıklamada, “Sözcüsü olduğum Demokrasinin Tesisi Yüksek Konseyi altıncı cumhuriyetin anayasasını askıya almıştır ve buna bağlı bütün kurumları feshetmiştir” dedi.
Afrika ülkesi Nijer'de dün öğleden sonra çıkan karışıklığın nedeninin Binbaşı Harouna tarafından düzenlenen askeri darbe olduğu ortaya çıkmış, Nijerli askeri kaynaklar, darbenin başarılı olduğunu söylemişti.
DEVLET BAŞKANI TUTUKLANDI
Ordu kaynakları da Devlet Başkanı Tandja'nın isyancı askerlerce tutuklandığını belirterek, Devlet Başkanı ve bakanlarının devlet başkanlığı sarayından çok uzak olmayan bir yerde tutulduklarını bildirmişti.
ÖNEMLİ URANYUM ÜRETİCİSİ
Dünyanın üçüncü büyük uranyum üreticisi olan Nijer'de 26 Aralık 1992'de halkoyuna sunulan anayasanın kabul edilmesinden ve bu anayasanın 1993 başlarından itibaren yürürlüğe girmesinden sonra çok partili demokratik bir sisteme geçilmişti. Diğer frankofon (Fransa güdümündeki) ülkelerde olduğu gibi Nijer'de de rejimin laik kimliğine önem veriliyordu. Ülkenin en üst yöneticisi devlet başkanı, hükümetin başkanı ise başbakan. Yasama yetkisi 83 üyeli parlamentodaydı. Parlamento üyeleri serbest genel seçimlerle belirleniyordu. BM, İKÖ (İslâm Konferansı Örgütü), Afrika Birliği Örgütü, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu, Afrika, Antiller ve Pasifik Sözleşmesi, Uluslararası Para Fonu (IMF), İslâm Kalkınma Bankası gibi uluslararası örgütlere üye.