Bill Clinton'ın büyük gafı ‘Kuzey İrlandalılar alkolik’

Güncelleme Tarihi:

Bill Clintonın büyük gafı ‘Kuzey İrlandalılar alkolik’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD Başkanı Bill Clinton, aralarındaki çatışmalara bir türlü son veremeyen Kuzey İrlanda liderlerini alkol bağımlılığından bir türlü kurtulamayan sarhoşlara benzetti. Büyük gaf yaptığını anlayan Clinton, daha sonra özür diledi.

Başkan Clinton, Kanada gezisi sırasında ve ABD'nin Ottawa'daki yeni Büyükelçilik binasının açılış töreninde Kuzey İrlanda'da barışın tesisine yönelik kişisel ve yoğun çabalarından söz etti. Clinton, ‘‘Atalarımın ülkesinde yaşayan insanlara yardımcı olmak ve 600 yıldır süren mezhep kavgalarını sona erdirebilmek için için çok büyük çaba harcadım’’ dedi.

Clinton, her çabasından sonra, Kuzey İrlandalı Protestan ve Katolik liderlerin barda oturan sarhoşlar gibi içkiye son verip dışarı çıkmaya çalıştıklarını ama kapıya gelince geriye dönüp yine bara oturduklarını söyledi. Clinton, bu bağımlılardan kurtulmanın zor olduğunu söyledi.

Clinton'ın, Kuzey İrlanda liderleriyle ilgili ifadeleri şok yaratırken, ABD Başkanı daha sonra yazılı bir açıklama yaparak özür diledi. Başkan Clinton, yaptığı benzetmenin uygunsuz olduğunu belirtti, açıklamasından dolayı üzüntü duyduğunu söyledi.

Clinton, zaman zaman, herhangi bir konuda daha önce hazırlanmadan yaptığı açıklamalarda gaf yapmasıyla tanınıyor. Clinton, kısa bir süre önce de, silahların denetlenmesi konusunda konuşurken bazı Amerikan avcıları için ‘‘Redneck’’ sıfatını kullanmıştı. ‘‘Redneck’’ Amerikan kültüründe, kamyonet sahibi olmayı seven, anahtarlarını bir zincirle kemerine bağlayan, alkol aldıktan sonra kavga etmekten hoşlanan ve zihinsel ufku fazla gelişmemiş eğitimsiz ve ırkçı beyazlar için kullanılan ‘‘aşağılayıcı bir klişe’’ olarak biliniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!