Güncelleme Tarihi:
Uzmanların 1995 yılında dünyanın büyük sel felaketlerine gebe olduğu yolundaki kehanetleri doğru çıktı. Geçen yıl Almanya, Polonya, bu yıl ABD ve İtalya'da yaşanan sel afetlerinin ardından Türkiye de sular altında kaldı. Şimdi diğer kehanetlerin de gerçek olmasından endişe ediliyor.
‘Büyük sel felaketleri yaşanacak. Taşkınlar yüzünden gıda üretimi düşecek. Bazı bölgelerde açlık tehlikesi başgösterecek. Fırtınalar dünyayı kasıp kavuracak.’
Bunlar 1995 yılında mevsimleri altüst eden iklim hareketi El Nino (Yaramaz Çocuk) daha Pasifik Okyanusu'nun derinliklerinde uyurken bilimadamlarının iklim değişiklikleriyle yaptığı kehanetlerden birkaçıydı.
Bu tahminler büyük ölçüde gerçekleşmeye başladı. Orta Avrupa geçen yıl en yağışlı yıllarından birini yaşadı. Doğu Almanya ve Polonya sular altında kaldı. Bu yıl ABD'nin kuzey ve kuzeydoğusunda buzul soğukları yaşanırken güneydoğusu fırtınalara teslim oldu. Bir zamanlar yağmuru bol alan Endonezya ve Malezya gibi ülkelerde su kıtlığı yaşanmaya başladı. Brezilya'nın balta girmemiş ormanları sıcaklık yüzünden cayır cayır yandı.
İtalya'da aşırı yağışların neden olduğu çamur felaketinde yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Tam El Nino'nun Türkiye'yi fazla hırpalamadığı düşünülürken, Orta ve Batı Karadeniz bölgesi sular altında kaldı.
KARBONDİOKSİT YÜZÜNDEN
Bilimadamlarının uzun zamandır süren araştırmalarına göre dünya ikliminin değişmesinin nedeni, atmosferdeki karbondioksit gazının artışı.
Colorado Atmosferik Araştırmalar Merkezi'nin uzmanları tarafından yapılan araştırmanın sonucunu içeren rapor ‘Journal Nature’ adlı çevre dergisinde yayınlandı. Rapora göre, sanayi devrimden sonra, geniş olarak kullanılan fosil artığı yakıtlar, atmosferdeki karbondioksit oranını artırdı, çoğalan karbondioksit tıpkı bir sera gibi dünyayı çevreleyerek iklimleri değiştirdi ve dünya giderek ısınmaya başladı.
Kullanılan yakıtlar ve egzost gazları, atmosferde karbondioksit oranını artırırken, ormanların yok olması, denizlerin kirlenmesi ve toprak kaymaları yüzünden bu gazın dünya tarafından emilmesi azaldı. Tüm bu faktörler yüzünden atmosferdeki karbondioksit gazının oranı daha da yükseldi.
El Nino'yla birlikte okyanus sularının ısınmasıyla, önemli miktarda karbondioksit gazı da atmosfere çıktı. Soğuk suyun karbondioksiti sıcak sudan daha uzun süre tutabildiği öne sürülüyor. Karbondioksitin suda kalmasına yardımcı olan deniz canlılarının kirlilik yüzünden azalmasıyla beraber atmosferdeki karbondioksitin % 90'ını emen okyanuslar bu görevlerini eskisi gibi iyi yapamaz hale geldiler.
Atmosferdeki karbondioksit miktarının artmasında ormanların yok olması da önemli rol oynadı. Raporda, dünyanın çölleşmesi ve erozyonla birlikte toprak bulunan karbondioksitin de atmosfere çıktığı belirtilerek, bunun da büyük sel felaketlerine yol açacağı vurgulandı.