Güncelleme Tarihi:
Bildiriyi imzalayan AKPM üyesi 21 parlamenter arasında Hristiyan Demokrat, Sosyalist, Liberal ve Birleşik Sol grup başkanları da bulunuyor.
Bildiri metninde, kapatılma davasından ve Anayasa Mahkemesi'nin açılan davayı incelemeye alma kararından "endişe duyulduğu" bildirildi.
"Yargı bağımsızlığına saygı ilkesinin önemine" vurgu yapılan bildiride, "bununla birlikte, çoğulcu demokrasinin çalışması için örgütlenme ve ifade özgürlüğünün de önemine" atıfta bulunuldu.
Bu özgürlüklerin siyasi yaşam için önemli olduğu kaydedilen bildiride, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ifade özgürlüğü ve örgütlenme hakkıyla ilgili maddelerine dikkat çekildi.
Bildiride, Türk yargısının, parti kapatma ve siyasi yasak konusunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği örnek kararları dikkate alması çağrısında bulunuldu.
Bildiride, AÄ°HM'nin daha önce Türkiye'de parti kapatma davalarına iliÅŸkin verdiÄŸi aleyhte kararlara da atıfta bulunuldu ve Türkiye'de 1995, 2001 ve 2003 yıllarında siyasi partilerle ilgili yapılan anayasal deÄŸiÅŸikliklere raÄŸmen, parti kapatma davalarının devam ettiÄŸi ve bunun bu konuda daha fazla reform yapılması ihtiyacını ortaya koyduÄŸu ifade edildi.  Â
Bildirinin sonunda, Türkiye'ye demokratik reformlara devam etmesi çağrısında bulunuldu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine uygun olarak siyasi partilerle ilgili yasada anayasal reformlar yapılması çağrısında bulunuldu.
Bildiri, sadece altına imza atan parlamenterleri bağlıyor ve AKPM'nin ortak tavrı olarak kayıtlara geçmiyor.
      Â