Biden’dan Finlandiya ve İsveç’e tam destek

Güncelleme Tarihi:

Biden’dan Finlandiya ve İsveç’e tam destek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2022 07:00

Finlandiya ve İsveç liderlerini Beyaz Saray’da ağırlayan ABD Başkanı Biden, iki ülkenin NATO’ya katılımı noktasında Türkiye’nin itirazlarının aşılacağı konusunda iyimser mesajlar verdi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerine tam destek verdi. Biden dün Beyaz Saray’da İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto’yu ağırladı. Üç lider, NATO üyeliğinin görüşüldüğü toplantı sonrası Beyaz Saray bahçesinde kameralar karşısına geçti ve ortak basın açıklaması yaptı. “Bugün iki harika demokrasiye ABD’nin güçlü desteğini sundum” diyen Başkan Biden, her iki ülkenin de NATO’ya üyelik için tüm koşullarını karşıladığını vurguladı.

Biden’dan Finlandiya ve İsveç’e tam destek

‘NATO KİMSEYE TEHDİT DEĞİL’

Finlandiya ve İsveç askerlerinin halihazırda Kosova, Afganistan ve Irak’ta Amerikan askerleriyle birlikte hareket ettiğini anlatan Biden, “ABD’nin tam desteğini sunmaktan gurur duyuyorum. Senato hızla başvurularını onaylayacaktır” dedi. “Geçen yıllarda NATO’yla ilgili şüpheler doğdu. ‘Gerçekten gerekli mi, etkin mi’ diye soruldu. Şimdi hiçbir şüphe yok. NATO oldukça gerekli ve etkin” diye konuşan Biden, “NATO’ya katılım hiçbir ülkeye tehdit değildir. NATO bir savunma ittifakıdır” dedi. İttifakın kapılarının yeni üyelere açık kalacağını kaydetti.

Haberin Devamı

BIDEN: ‘İYİ OLACAĞIZ’

Biden, konuklarının kabulünden saatler önce Türkiye’nin itirazının aşılacağı konusunda iyimser olduğunu söylemişti. Bir muhabirin Türkiye’nin nasıl ikna edileceğine dair sorusu üzerine “Sanırım iyi olacağız” yanıtını verdi. Soruyu tam olarak anlayıp anlamadığı belirsiz olan ABD Başkanı, bir çözüm bulmak için “Türkiye’yi ziyaret etmeyeceğini” de belirtti. Biden, üçlü basın açıklamasında ise Türkiye’den bahsetmedi. Ankara, terör örgütü YPG/PKK’ya destek verdiği gerekçesiyle bu iki ülkenin NATO üyeliklerine sıcak bakmadığını bildirmişti. NATO’ya katılım için İttifak’ın 30 üyesinin tamamının eksiksiz onayı gerekiyor.

‘TERÖRÜ CİDDİYE ALIYORUZ’

Beyaz Saray bahçesinde Biden’ın ardından söz alan Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto,  Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusundaki endişeleriyle ilgili “Finlandiya, Türkiye ile her zaman iyi ilişkilere sahip olmuştur. NATO müttefikleri olarak, Türkiye kadar, Türkiye’nin güvenliğine bağlı kalmayı taahhüt ediyoruz. Terörü ciddiye alıyoruz. Terörün her türünü kınıyoruz ve onunla aktif olarak mücadele ediyoruz’’ dedi.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE İLE KONUŞUYORUZ’

 “200 yıl boyunca askeri olarak tarafsız kaldıktan sonra bugün tarihi bir adım atıyoruz” diyen İsveç Başbakanı Andersson ise NATO üyelerinden hızlı bir onay süreci beklediklerini ve önlerindeki sorunları çözmek için Türkiye dahil tüm NATO üyesi ülkelerle diyalog halinde olduklarını belirtti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da Türkiye’nin itirazının aşılacağından “emin olduğunu” söyledi.               

HIRVATİSTAN DA KARŞI ÇIKTI

Türkiye’nin ardından Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic de İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine itiraz etti. Türkiye’nin taleplerinin “haklı” olduğunu söyleyen Milanovic, kendilerinin de benzer şekilde davranması gerektiğini savunuyor. “Bizler de kendi çıkarlarımız için mücadele etmeliyiz” diyen Milanovic, veto kartını kullanmamak için Bosna Hersek’te “seçim yasası reformunun” çözüme kavuşturulmasını şart koştu. Milanoviç, komşu Bosna’nın seçim yasasında Bosnalı Hırvatlar lehine bir değişiklik istiyor. Böylece Hırvat temsilcilerin daha üst pozisyonlara seçilmesinin kolaylaşması öngörülüyor. Milanovic’in açıklamaları ülke içinde tartışma çıkardı.Başbakanı Andrej Plenkoviç ve Meclis Başkanı Gordan Jandrokovic vetoya kesinlikle karşı çıktı.

Haberin Devamı

Biden’dan Finlandiya ve İsveç’e tam destek

Zoran Milanovic

‘TÜRKİYE’NİN ENDİŞELERİNİ DİKKATE ALIYORUZ’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç konuşunda anlaşmaya varılabilmesi için Türkiye’nin endişelerinin dikkate alındığını söyledi. Kopenhag’da bir konferansta konuşan Stoltenberg, “Türkiye’nin gündeme getirdiği endişeleri dikkate alıyoruz. Türkiye gibi önemli bir müttefik güvenlik meselelerini gündeme getiriyorsa, tek yolu oturup ortak zemin bulmaktır. Bu meselede de anlaşma sağlayacağımızdan kesinlikle eminim”  dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!