Güncelleme Tarihi:
OBAMA’nın Musul krizi sonrası IŞİD’e karşı ABD’nin askeri bir harekâta girişip girişmeyeceğini tarttığı hafta, Başbakan Erdoğan ve Başkan Yardımcısı Joe Biden arasındaki telefon görüşmelerinin ardından, Washington’da bulunan İçişleri Bakanı Efkan Ala da Beyaz Saray terörle mücadele ekibiyle iki gün içinde üst üste iki toplantı gerçekleştirdi. Pazartesi günü Başkan’ın terörle mücadele danışmanı Lisa Monao ile bir çalışma yemeği yiyen Ala, Salı günü Monaco ve ekibiyle kritik bir toplantı daha yaptı. Musul’da devam eden rehine krizi nedeniyle ABD’li ve Türk yetkililer, Ala’nın temaslarına dair konuyla ilgili hiçbir bilgi vermiyor. Ancak kaynaklar, Türk tarafının görüşmelerde ABD’nin hem Suriye hem de Irak için güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge seçeneklerini düşünmesini istediğini aktarıyor.
KONGRE İLE BULUŞUYOR
Hürriyet’e bilgi veren üst düzey bir kaynak da, Başkan Obama’nın alacağı kararın çok aşamalı bir istişare sürecinden geçeceğini belirterek, bunun ilk ayağında Pazar günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar Dışişleri Bakanlarıyla yaptığı görüşmeler ve Biden’ın da Erdoğan’la yaptığı telefon konuşmaları olduğunu söyledi. Yetkili, ikinci aşamada da Yönetimin ABD Kongresi’nin görüşünü alacağını aktardı.
Obama’nın, bugün Senato’nun çoğunluk lideri Harry Reid, Senato Cumhuriyetçi Grup Başkanı Mitch McConnell, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ve Temsilciler Meclisi Demokrat Partili Grup Başkanı Nancy Pelosi ile bir araya gelip Irak konusunu görüşmesi bekleniyor. ABD Başkanı’nın, toplantının ardından da Kerry ile yeniden buluşması planlanıyor.
YARDIM KAPISI AÇIK
ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki de, bugünkü basın toplantısında, Amerikalı ve Türk yetkililer arasında son bir hafta içerisinde Musul’daki duruma ilişkin yapılan görüşmelere dair soruları cevaplarken, Türk tarafının, ABD Yönetimi’nden, IŞİD Türk rehineleri bırakıncaya kadar askeri bir eylem içine girmemesini istediği bilgisiyle ilgili, bu konuda bir yorum yapmayacağını söyledi. Psaki, “Başkan Obama’nın birçok seçeneği var. Hepsi askeri değil. Birçok faktörü dikkate alıyor” diye konuştu. Sözcü, Türk rehinelerin bu konuda ABD Yönetimi için bir kaygı unsuru olup olmadığı konusunda ise “Rehineler için kaygımız konusunda çok netiz. Türk yetkililere destek ve yardımımızı teklif ettik. Ve bu kapı açık” dedi. Psaki, “Kapının açık olması şimdiye kadar Türkiye’nin bu konuda ABD’nin yardımını istemediği anlamına mı geliyor” sorusuna ise geçen haftadan beri bu konuda bir değişiklik olup olmadığına bakacağını söyledi.
19 KİŞİYLE İSTİŞARE
Beyaz Saray ise Obama’nın Irak konusunda karar vermek için ulusal güvenlik ekibiyle Pazartesi akşamı ikinci kez bir araya geldiğini duyurdu. Yapılan açıklamada toplantıya Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry ile Savunma Bakanı Chuk Hagel’ın da dahil olduğu 19 kişinin katıldığı belirtildi.
Yönetim, Obama’nın alacağı karar öncesi eğiliminin ne olacağı konusunda hiçbir yorumda bulunmuyor. Ancak Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, dün gazetecilere “Irak’ın sorunlarını halledecek bir askeri çözüm yok” diyerek, Iraklı liderlerin mezhepçi politikaları devam ettiği sürece ABD’nin Irak’ta bir eyleme girişmeyeceği sinyali verdi. Nitekim Irak Başbakanı Maliki’nin Salı günü Suudi Arabistan’ı Irak’ta “soykırım”ı desteklemekle suçlaması da, Washington’da Irak’ın mezhepçilikten arınması yönündeki beklentilere bir darbe daha vurdu.