Beş ülke 'resmen' nükleer silah sahibi

Güncelleme Tarihi:

Beş ülke resmen nükleer silah sahibi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2002 12:32

Dünyada, nükleer silah sahibi olduğunu resmen kabul eden beş ülke var. Bu ülkeler, ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa. Nükleer silah anlaşmasına imza atmayan ve nükleer başlık sahibi olduğu bilinen ülkeler ise Hindistan, Pakistan ve İsrail olarak sıralanıyor. Çeşitli ülkelerin elindeki mevcut nükleer silahlar dünyayı yüzlerce kez yok edebilecek güce sahip.

Haberin Devamı

Nükleer Silahlardan Arınma Anlaşması 1970 yılında imzalandı. Bu anlaşma dünya çapında silahların sınırlandırılmasını öngören en geniş anlaşmayı oluşturuyor. Bugüne kadar, İsrail, Küba, Hindistan ve Pakistan dışında 187 ülke bu anlaşmaya imza attı.

Bu anlaşma ülkelerin nükleer silah teknolojisini diğer ülkelere transfer etmesini yasaklıyor ve yeni ülkelerin nükleer silah teknolojisi geliştirmesine engel olmayı öngörüyor. Bunun yanı sıra halihazırda varolan nükleer silah kapasitesinin yok edilmesi planlanıyor.

Nükleer Güç Kulübü

Dünyada nükleer silah sahibi olduğunu kabul eden beş ülke var. Bu ülkelerin tümü NPT ve nükleer deneme amaçlı patlamaları yasaklayan 'Nükleer Denemelerin Yasaklanmasını Öngören Güçlendirilmiş Anlaşma'yı (CTBT) imzalamış durumda.

 ABD: İlk nükleer denemeyi 1945'de gerçekleştirdi. Bugüne kadar 1030 deneme yaptı. Menzili 8100 mil olan 12 bin 70 nükleer savaş başlığına sahip.

 RUSYA: İlk denemeyi 1949'da yaptı. Bugüne kadar 715 test gerçekleştirdi. 18 bini arındırılmış olmak üzere toplam 28 bin savaş başlığına sahip. Bu başlıkların menzili ise 6 bin 800 mil.

 İNGİLTERE: İlk testi 1952'de gerçekleştirdi. Toplam 45 test yaptı. 400 savaş başlığının menzili ise 7 bin 500 mili buluyor.

 FRANSA: İlk testi 1960'da yaptı. 510 savaş başlığı var. Menzili 3 bin 300 mil.

 ÇİN: İlk testi 1964'de yaptı. 45 deneme gerçekleştirdi. 6 bin 800 mil menzili olan 425 savaş başlığına sahip. Pakistan'a nükleer yardım sağladığı iddia ediliyor.

Yeni nükleer güçler

Hindistan ve Pakistan 1998 yılında nükleer bomba yaptıklarını açıkladı. Bu iki ülke de nükleer silahsızlanma anlaşmalarına imza atmış değil ve nükleer güç olduklarını resmen kabul etmeye de yanaşmıyor.

 HİNDİSTAN: İlk nükleer denemesini Mayıs 1974'de gerçekleştirdi. Denemelerin 'barışçıl' amaçlı olduğunu savunuyor. Mayıs 1998'de arka arkaya iki deneme yaptı. 60 ila 250 arasında savaş başlığı olduğu ve bunların 1500-2500 mil arasında menzili olduğu tahmin ediliyor.

 PAKİSTAN: Mayıs 1998'de iki deneme yaptı. Hindistan gibi, kaç savaş başlığına sahip olduğu kesin olarak bilinmiyor. Tahmini olarak en az 10-15 en fazla 150 savaş başlığına sahip olduğu ve bunların menzilinin 1500-1800 mil olduğu sanılıyor.

 İSRAİL: Nükleer silah teknolojisine sahip olduğu biliniyor fakat şimdiye kadar bunu resmi olarak açıklamadı ve bir deneme gerçekleştirmedi. 940 kilometre menzili olan 100 savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor.

Şüpheli Ülkeler Listesi

Şüpheli ülkeler listesinde yeralan devletlerin tümü nükleer silahsızlanma anlaşmalarına imza atmış durumda. Fakat gizlice nükleer teknolojiyi ele geçirmeye çalıştıkları iddia ediliyor.

 KUZEY KORE: Nükleer bomba geliştirmekle suçlanıyor ve iki nükleer başlığa sahip olduğu iddia ediliyor. ABD ile yapılan anlaşma sonrasında 1994 yılında Yongbyon nükleer araştırma merkezinde yapılan çalışmalar durduruldu. Başlıkların menzilinin 600 ile 900 mil arasında değiştiği sanılıyor.

 İRAN: Son 5-10 yıldır nükleer bomba geliştirme üzerinde çalıştığından şüphe ediliyor ve Rusya'dan silah uzmanı arayışında olduğu öne sürülüyor. Savaş başlıklarının menzilinin 310 mil olduğu iddiası var.

 IRAK: Körfez Savaşı'ndan iki yıl önce nükleer silah teknolojisi geliştirdiği iddia edildi. Saddam Hüseyin, BM silah denetçilerine zorluk çıkartmakla suçlanıyor.

 LİBYA: Nükleer silah ve teknolojisini ele geçirmek için birçok çabasına rağmen bu konuda pek fazla ilerleme kaydetmediği biliniyor.

Haberin Devamı

(BBC'den derlenmiştir)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!