Beş adaylı yarış bugün yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Beş adaylı yarış bugün yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2017 10:33

Almanya yeni cumhurbaşkanını bugün seçiyor. Cumhurbaşkanı seçiminde Federal Meclis’te bulunan 630 milletvekilleri ile milletvekili sayısı kadar 16 eyalet meclisinin gönderdiği delegeler oy kullanacak.

Haberin Devamı

SPD’nin adayı eski Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier (61), Sol Parti adayı Prof. Dr. Christoph Butterwegge (66), AfD adayı Albrecht Glaser (75) ve Bavyera Hür Seçmenler adayı Alexander Hold (54), seçimde aday olmuştu. 

Ancak cuma günü Korsanlar Partisi de aday çıkardı. Korsanlar Partisi üyesi komedyen Martin Sonneborn, babası 79 yaşındaki Engelbert Sonneborn’u, “Benim babam sizin de babanızdır” diyerek cumhurbaşkanı adayı olduğunu duyurdu.
SPD’nin adayı Steinmeier’e SPD ile birlikte koalisyon ortakları CDU/CSU da destek vereceklerini daha önce açıklamıştı. Ayrıca Hür Demokrat Parti (FDP) ile Yeşiller delegelerinin de Steinmeier’e oy vermesi bekleniyor.

22’Sİ TÜRKİYE KÖKENLİ

İlk turda cumhurbaşkanı seçilebilmek için delegelerin yarısının bir fazlası olan 631 oy yetiyor. Steinmeier’i destekleyen CDU’nun 428, SPD’nin 384, CSU’nun ise 111 delegesi oy kullanacak. Çok büyük bir sürpriz olmazsa Steinmeier ilk turda gerekli oy sayısına ulaşıp seçilecek. Cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanan delegeler arasında 22 Türkiye kökenli de bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!