Güncelleme Tarihi:
İNGİLTERE’de üst düzey ulusal güvenlik meselelerini ele alan Cobra kabinesi, ölümcül Ebola virüsünün ülkeye bulaşma tehdidi üzerine toplandı. ABD, bir vatandaşının ölümü sonrası, virüsün bulaşmış olabileceği potansiyel 30 bin kişiyi tespit için çalışma başlattı. Sierra Leone hükümeti ise ülkenin virüse karşı tedavi için örnek çabasıyla bilinen ünlü doktoru Şeyh Umar Han’ın ölümü sonrası olağanüstü sağlık kodu alarmı verdi ve hastalıklı kişilerin yaşadığı bölgelerin karantinaya alınacağını açıkladı.
ÖLÜ SAYISI 700’Ü GEÇTİ
Can kaybı sayısının 729 olduğu virüs salgını, Hong Kong’a kadar uzandı. Kenya ziyaretinden dönen bir kadın, aniden hastalanması üzerine karantinaya alındı. ABD’li Patrick Sawyer’un Liberya’dan Nijerya’ya uçuşu esnasında kaptığı hastalık nedeniyle hayatını kaybetmesi sonrası havayolları ulaşımının da virüsün yayılmasında etkili olabildiği belirlenmişti. Nijerya bu gelişme üzerine ülkenin giriş-çıkışlarında ‘kırmızı alarm’ vermiş, en büyük havayolları şirketi de Liberya ve Sierra Leone’ye uçuşları askıya almıştı. İlk olarak geçen şubat ayında Gine’de görülen hastalık daha sonra Liberya ve Sierra Leone’de de hızla yayıldığı için bu üç ülkenin giriş-çıkışlarında da ‘kırmızı alarm’ verilmiş durumda. Tüm yolcular geniş çaplı bir taramadan geçiriliyor. Bulaştığı takdirde yüzde 60 can kaybı riski bulunan hastalığın en önemli belirtileri arasında yüksek ateş, kanama, sinir sistemi rahatsızlıkları bulunuyor.
Şeytan işi deyip tedavi olmuyorlar
2-21 GÜN boyunca kendini gizleyebilen hastalığın tespiti ve tedavinin başlaması arasındaki süreç kritik önem taşıyor. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütünden İngiliz doktor Benjamin Black, Sierra Leone’de karantinaya alınması gerektiği halde virüsün şeytanın işi olduğunu savunanlar olduğunu ve tedaviyi reddettikleri için salgının yayılmasında rol oynadıklarını anlattı.