Güncelleme Tarihi:
Almanya Federal Meclisi, 2 Haziran’da Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşanan 1915 olaylarını ele alacak.
Hükümet ortakları CDU/CSU ve SPD ile muhalefetteki Yeşiller’in birlikte hazırladıkları ve “101 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması” adıyla Federal Meclis’e gelecek tasarıda, net bir şekilde ‘Ermeni soykırımı’ndan bahsediliyor. Tasarı 2 Haziran’da Federal Meclis Genel Kurulu’nda oylanacak.
Mecliste grubu bulunan Sol Parti ise aynı gün farklı bir tasarıyı genel kurula taşıyacak.
İTTİHAT VE TERAKKİ SORUMLU
Deutsche Welle (DW), Federal Meclis’e gelecek tasarıya ulaştığını bildirdi. DW’nin haberine göre tasarının giriş bölümünde, ‘Federal Meclis’in, Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara uygulanan tehcir ve katliamlarda ölenlerin anısı önünde eğildiği’ ifadesi yer alıyor.
Tasarıda ayrıca Asuriler, Süryaniler ve Keldanilerin sürgün ve katliamlardan etkilendikleri savunuluyor. 1915 yılında meydana gelen olaylardan Jön Türkler (İttihat ve Terakki) hükümeti sorumlu tutulurken “Dönemin Jön Türk Hükümeti’nin talimatıyla 1 milyonu aşkın Ermeninin sistematik tehcir ve kıyımı 24 Nisan 1915 tarihinde Osmanlı İstanbulu’nda başladı” ifadesine yer veriliyor.
ALMANYA’NIN ROLÜ DE VAR
Meclise getirilecek tasarıda yaşananlarda Almanya’nın rolünün de olduğu belirtilirken, Alman İmparatorluğu’nun Ermenilere uygulanan zorunlu göç, sürgün ve kırımı durdurmamakla ve bu konuda çaba harcamamakla yüz kızartıcı bir tutum gösterdiği kaydediliyor.
Tasarıda, Alman İmparatorluğu’nun diplomatlar ve misyonerlerin bilgilendirmelerine rağmen, insanlığa karşı bu suçu önlemek için harekete geçmediği de tasarıda yer alıyor. Tasarıda, soykırımın Almanya’da okullarda ders olarak okutulması da yer alıyor.
Partilerin ortak hazırladıkları tasarıda, Alman hükümetinin Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesi için gerekli çabaları desteklemesi de isteniyor.