Güncelleme Tarihi:
Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, “Berkin için çok üzgünüm. Türk halkının demokrasi talebini görüyorum. Bu talep benim çalışmalarımda hep rehberim olacak” dedi. Akşam yapılan görüşmelerde Stefan Füle ve AP Türkiye raportörü Hollandalı vekil Ria Oomen-Ruijten başta olmak üzere rapor üzerinde söz alan çok sayıda milletvekili Berkin’in ailesine başsağlığı diledi.
Füle, “Bugüne kadar hep Türkiye için iyi niyetli konuşmalar hazırladım ama bunları okuma fırsatım olmadı. Ama bugün size kişisel olarak görüşümü söylemek istiyorum. Bugüne kadar üyelikler ancak bütün kriterlerin yerine getirilmesiyle oldu. Bunun kısa yolu yok. Türkiye de üye olmak istiyorsa bunu yapacak. Ama biz de fasılları açmadan daha fazla talepkar olursak, bizim işimizi zorlaştırırsınız. Burada sorulması gereken soru, AB Türkiye için model olmalı mı? Bunun yanıtını vermeniz önemli. Bugün ölen genç çocuk Berkin Elvan olayını gündeme getirdiniz. Çok üzgünüm. Türk halkı daha fazla demokrasi talep ediyor. Ben Türk halkının bu çağrısını duyuyorum. Ve çalışmamda hep bu çağrı bana rehberlik edecek” diye konuştu.
YARGI BAĞIMSIZLIĞI VURGUSU
Dönem başkanı Yunanistan’ın AB’den sorumlu bakanı Dimitris Kurkulas, “Türkiye insan hakları alanında daha fazla reform yapmalı. Türkiye, Kopenhag kriterlerinden uzaklaşıyor. AB, yargı bağımsızlığı konusunda endişelidir. Bunu son ziyaretinde Brüksel’de Başbakan Erdoğan’a da ilettik. Bundan sonra ilerleme olup olmayacağı Türkiye’nin atacağı adımlara bağlı” dedi.
Avrupa Komisyonu adına söz alan Stefan Füle ise, hükümetin yolsuzluk iddialarına karşı takındığı tavrı eleştirdi ve “Temel özgürlükler, kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti, üyelik kriterlerinin olmazsa olmaz koşuludur. Bunları yerine getirmeyen ülkeler üye olamaz. Ama eğer Türkiye’nin bunları yerine getirmesini istiyorsak müzakerelerde biz de adım atmalıyız ve yeni başlıklar açmalıyız” diye konuştu. Türkiye raportörü Hollandalı Ria Oomen-Ruijten de Türkiye’ye aynı konularda sert eleştiriler getirdi.
AKP’nin de üyesi olduğu Avrupa Muhafazakar ve Reformcular Grubu adına söz alan İngiliz milletvekili Geoffrey van Orden, “Türkiye’nin tam üyelik yerine, karşılıklı işbirliği üzerine kurulu çok çemberli yeni bir Avrupa yapısı içerisinde yer alabileceği” önerisini getirdi. Liberal ve Yeşiller Grubu adına söz alan milletvekilleri de “Türkiye hukuk devleti ilkesine saygı duyana kadar katılım müzakerelerinin askıya alınmasını” önerdi. Aşırı sağ milletvekilleri ise “son yıllarda birbiri ardında yaşanan medya ve hukuk üzerindeki baskı, yolsuzluk iddiaları nedeniyle Türkiye’nin asla AB’li olamayacağı” görüşünü dile getirdiler.
Türkiye raporu tasarısı ve rapor üzerinde verilen 25 değişiklik önergesi bugün Genel Kurul’da oylanacak.