Beni Türkiye kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Beni Türkiye kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2010 00:00

İran’da aylarca tutuklu kalan Amerikalı dağcı Sarah Shourd, Türk hükümetinin, kendisinin serbest bırakılmasında büyük yardımlarının olduğunu söyledi. Casuslukla suçlanan Shroud, nişanlısının da serbest bırakılması halinde Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nu düğününe davet etti.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu; Sarah Shourd ve annesi Nora Shourd, halen İran’da tutuklu bulunan,Shourd’un nişanlısı Shane Bauer’in annesi Cindy Hickey ile diğer tutuklu Josh Fattal’ın annesi Laura Fattal ve ağabeyi Alex Fattal’ı dün New York’taki Türkevi’nde kabul etti. Shourd, nişanlısı ve arkadaşı ile birlikte geçen yaz Kuzey Irak’ta yürüyüş yaparken İran’a geçince tutuklanarak casuslukla suçlanmış, uluslararası çabaların ardından geçen hafta serbest kalmıştı.
Sarah Shroud, Türkevi’ndeki görüşmeden sonra, Türk hükümetine sorunun çözülmesinde oynadığı rolden ötürü teşekkür etti. Davutoğlu’nu, halen tutuklu bulunan nişanlısı Bauer’in serbest kalması halinde San Francisco’da yapacakları nikah törenine davet ettiğini söyleyen Shourd şu ifadeleri kullandı:
İçimdeki ses söyledi
“İran’da hapisteyken kimin bana yardım etmeye çalıştığından haberdar değildim ama içimde bir his Türkiye’nin yanımızda olduğunu ve hakkımızı aradığını söylüyordu. Bunun doğru olduğunu artık çok iyi biliyorum ve bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Şimdi Josh ve Shane’in de bana katılmasını dört gözle bekliyorum.”
Türk yönetiminden çabalarını devam ettirmelerini beklediğini kaydeden Shourd, bir gazetecinin, “Belki balayınızı Türkiye’de geçirirsiniz” sözleri üzerine, bunun iyi bir fikir olduğunu belirtti.
Açlık grevi yapmışlar
Sarah Shourd, AP’ye verdiği röportajda ise Tahran’daki Evin hapishanesinde geçen 410 gününü anlattı. Uzun esaret boyunca en sevinçli anlarının nişanlısının evlenme teklifi ve bir gardiyana yalvar yakar getirttikleri çikolatalı kekle yapılan doğumgünü olduğunu söyledi. Hapse gözleri kapalı getirildiklerini anlatan Shourd, “Bizi ayırırlarsa açlık grevi yapmaya söz verdik. 4 gün açlık grevi yaptıktan sonra bizi bir araya getirdiler” dedi.
İki erkek arkadaşıyla günde yarım saat bir araya gelmesine izin verildiğini anlatan Shourd, bir İran vatandaşının evini ipotek edip kefaletini ödemek istediğini, ancak buna gerek kalmadığını da belirtti.

Haberin Devamı

Şelale ararken İran’a girdiler

ÜÇÜ de California Üniversitesi Berkeley’den mezun olan Sarah Shourd, nişanlısı Shane Bauer ve Josh Fattal, Temmuz 2009’da İran sınırını yasadışı geçtikleri gerekçesiyle tutuklanmışlardı. Shourd yakalanışlarını dün AP’ye şöyle anlattı: “Kuzey Irak’taki Ahmet Awa adlı bir şelalenin yakınında bir çaycıya yürüyüş yolu sorduk. Onun tarifine uyarken İran içine girdiğimizi tutuklandığımız zaman anladık.”
Tutuklanmadan önce serbest muhabir nişanlısı Bauer ile Şam’da yaşayan Shourd, kanser riski bulunduğu için İran tarafından 500 bin dolar kefalet karşılığı geçen hafta serbest bırakılmıştı. Kefaleti Umman devletinin ödediği iddia ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!