Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2007 00:00
Genç kızlara kötü örnek olduğu gerekçesiyle İran’ın önde gelen beş milletvekili, ülkedeki Benetton mağazalarının kapatılmasını istedi.
Ahmedinejad yönetiminin Batı tarzı giyinen kadınlara yönelik ’ahlak’ operasyonlarına ağırlık verdiği bir dönemde meclise önerge sunan milletvekilleri, İçişleri Bakanlığı’ndan Benetton’a karşı harekete geçmesini talep etti.
İRAN’da, önde gelen beş milletvekili, kadınlar üzerinde kötü etki yaptığı gerekçesiyle, İtalya’nın ünlü giyim markası Benetton mağazalarının kapatılması çağrısı yaptı. Bu çağrı üzerine, ülkede radikal kesimden Benetton’a yönelik protestolar da ivme kazandı.
Reform yanlısı İtimad-ı Milli gazetesinin haberine göre, aralarında bir kadının da bulunduğu kültür ve adalet komisyonlarının üyesi milletvekilleri, Benetton mağazalarının kapatılması yolunda meclise yazılı önerge verdiler. Milletvekillerinin bu eylemi, kadınlara yönelik giyim kuşam baskısının arttığı döneme rastladı. Önergeyi kabul eden Meclis Başkanı Golam Ali Hadad Adil de tepkisini dile getirirken, Benetton’un İslam Cumhuriyeti sınırları içinde, dükkan levhalarında Farsça kullanmadığını söyledi. Adil, "İki mağazanın, Farsça değil İngilizce levha kullandığını gördüm. Bu tutum, yasayla yasaklanmalı" diye konuştu.
TEPKİ YAYILIYOR
Meclis Başkanı’nın ve milletvekillerinin Benetto’a tepkisi, dalga etkisi yarattı. Radikal Siyaset-i Ruz gazetesi, konuyla ilgili haberi verirken, "Siyonist milyoner Benetton"un, kadın giyim ve modasında yarattığı kötü etkinin İçişleri Bakanlığı eliyle sona erdirilmesi çağrısı yaptı. Gazete ayrıca, Benetton’un, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın siyasi rakibi Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bager Galibaf’ın izniyle başkentte faaliyette bulunduğunu da iddia etti.
1979 yılındaki İslam devriminin ardından, İran’da Batılı ülkelere ait markaların satılması yasaklanmıştı. Ancak son yıllarda Benetton, Louis Vuitton, Dolce Gabbana, ve Dior gibi ünlü markaların mağza ve ürünleri, ülkede boy göstermeye başladı. Geçen yıl, mecliste İslami tarz giyimin korunması ve Batı’nın kültürel işgalinin engellenmesini öngören bir yasa kabul edildi.