Güncelleme Tarihi:
BELEDİYE yetkilileri kent merkezindeki yeşil alanda miting düzenlenmesine izin verdi. Mitinge yaklaşık iki bin kişi katıldı. Dinleyiciler, Grup Yorum türkülerine halay çekerek eşlik etti. Mitingte sahneye çıkan Grup Yorum üyeleriyle, Efkan Şeşen ve Erdal Bayrakoğlu, yasağa tepki gösterdiler. Yasağı, Almanya’nın büyük ayıbı olarak niteleyen sanatçı Efkan Şeşen, şunları söyledi:
“Biz grubumuzu getirip dinleyicilerimizin bizden beklediği şekilde konser veremedik. Sanatçı arkadaşlarımız vize alamadı. Adres değişti. Söyleyeceğimiz türküleri neden yasaklıyorsunuz. Belli ki, büyük patronlar ‘çizelim’ demişler. Grup Yorum, türkülerimiz, bunu haketmiyor. Burada müzik yapılıyor. İnsanlar müzik dinliyorlar. Almanya’da bu nasıl bir faşizanlıktır, anlayamadık. Protesto ediyorum. Nereden bakarsan bak, ne demokrasiye ne insan haklarına uymuyor.”
Erdal Bayrakoğlu da, “Almanya’nın demokrasinin beşiği olduğu yönündeki görüşlerinin yalnızca bir söylem olduğunu anlamış olduk. Gerçekte demokrasi ile yönetilse müzik yasaklanmazdı. Sanat insanları dışlanabilir mi?” diye konuştu.
‘BAŞARAMADILAR, İŞTE SAHNEDEYİZ’Grup Yorum adına yapılan konuşmalarda ise şöyle denildi: “Grup Yorum, halktır, yasaklanamaz. Bu güzellikten hep rahatsız olacaklar. Onlar güzelliği yaratmanın tarihsel sürecini kaybettiler. Biz güzellikleri yaratacağız. Biz, adil, eşit, hak dolu, özgür günleri yaratacağız. Bundan korkmaya devam edecekler. Bu kalabalık öyle kolay gelmedi. Grup Yorum, halkların direnişinin, derdinin, umudun sesi bir müzik grubu ve onun şarkılarının, sizin şarkılarınızın, sizin geleceğe dair ısrarınızın önüne geçmeye çalışan, onlardan rahatsız olanların yarattığı engelleri aşarak buraya geldi. ‘Grup Yorum sahneye çıkarsa engelleriz’ dediler. Başaramadılar. İşte sahnedeyiz” denildi.
Mitinge katılan Sol Parti Federal milletvekili Sabine Leidig, müzik ve kültürün eşitlik, hakların birbiriyle yakınlaşması ve dayanışması için önemli olduğunu vurguladı. Grup Yorum’u ilk kez 20 yıl önce Bergama’da dinlediğini belirten Leidig, şunlarısöyledi: “Grup Yorum, insanların hakları ve motivasyonu için mücadele eden bir grup. Irkçlığa karşı düzenlenen çok barışcıl bir konserin yasaklanması çok yanlış. Bir spor müsabakasında bile bu konserden daha çok olay oluyor. Yasak için de bir mahkeme kararı yok. İçişleri Bakanlığı’nın MİT’ten etkilenmesi kabul edilemez. Bu tür kararlar, demokrasi ve hukuk temelinde verilmeliydi.”
‘IRKÇILIK HERKESİ HEDEF ALMAKTADIR’
Fulda Yabancılar Meclisi Başkanı Kerim Demir de konser yasağına tepki gösterdi: “Belediye yönetimi, Grup Yorum’un bağımsız bir politik grup olmadığı gerekçesiyle konserini iptal etti. Mitinglere de 18 sayfalık yaptırım listesi hazırladı. Bu listede yok yok. Listede içecek ve yiyeceklerin ücretsiz dağıtılmasından, çocuklar için eğlence yeri, bilgilendirme standları yasağına, dövizlerin, yaka kartları, alın bantlarının büyüklüğüne kadar her şey yazılı. Listeye göre bir grup en fazla 15 dakika şarkı söyleyebilecek. Ardından mutlaka konuşmalar olacak. Irkçılık ve ayrımcılık, dil, din, etnik köken ayırt etmeden herkesi hedef almaktadır. Fulda Belediyesi’nin gelecek mitinglere daha adil, eşitlikçi bir anlayış sergilemesini talep ediyorum.”