Güncelleme Tarihi:
Mahkeme, 27 yaşındaki Stephanie Djato adlı kadının, saldırdığı dört polise tazminat ödemesini ve polis karakolunda meydana gelen hasarı telafi etmesini de kararlaştırdı.
Davaya konu olan olay Belçika hükümetinin kamusal alanda ve toplu taşıma araçlarında çarşaf, peçe ve burka gibi kıyafetlerin giyilmesini yasaklamasının ardından 31 Mayıs 2012'de meydana gelmişti.
Mahkemeye göre, Jette semtindeki bir durakta otobüs bekleyen Djato, polis tarafından yüzündeki peçeyi açması için uyarıldı.
Polisin uyarısına karşı çıkan 27 yaşındaki kadın, yüzündeki peçeyi açmayı reddetti. Tartışmanın büyümesi üzerine Djato, dört polis tarafından karakola götürüldü.
Tartışma polis aracında kavgaya dönüştü. Djato, polislerden birine kafa attı. Olay sırasında iki kadın polis ile Stephanie Djato yaralandı.
Polise şiddet kullanmakla suçlanan kadın, hastanedeki kontrollerin ardından serbest bırakıldı.
Ayaklanmalara neden olmuştu
Ancak olayın kamuoyuna yansıması üzerine Molenbeek başta olmak üzere Brüksel'in Batı bölgesinde ayaklanmalar başladı.
Sharia4Belgium adlı radikal dinci örgütün kışkırtmaları üzerine olaylar büyüdü. Haftalarca süren ayaklanmalar sırasında Beekkant metro istasyonunda iki polis bıçaklandı.
Brüksel Ceza Mahkemesi ise geniş kapsamlı ayaklanmalara yol açan peçe tartışmasında tek sorumlunun, polise direnen Djato olduğuna karar verdi.Kadın, kafa attığı polise 7 bin 200 euro, diğer polis memurlarına da 2 bin 500'er euro ödeyecek.
Djato, yaşanan arbede sırasında meydana gelen hasar için de Batı Brüksel Polis Merkezi'ne 607 euro ödemesi kararlaştırıldı.
20 yaşında Müslüman oldu
Mahkeme, dava sürecinde duruşmalara katılmayan kadının derhal tutuklanmasını istedi. Belçikalı bir baba ile Kamerunlu bir annenin kızı olan Djato, Brüksel'de Flaman okuluna gitti ve 20 yaşında Müslüman oldu.
Belçika basınına göre, Djato'nun, Shari4Belgium'un kurucusu Fuad Belkacem'in eşi olduğu ortaya çıktı.
Suriye'ye cihatçı gönderdiği gerekçesiyle ülkede faaliyetleri yasaklanan Shari4Belgium'un lideri Belkacem ile 45 üyesi, 15 yıla varan hapis cezalarına çarptırıldı.
Belçika hükümeti, 2011 yılında ülke genelinde resmi daire ve toplu taşıma araçları gibi kamuya açık alanlar da burka, peçe ve çarşaf gibi kıyafetlerin giyilmesini yasaklamıştı.
Bu yasağa uymayanlar 7 gün hapis ve 140 euro para cezasına çarptırılıyor.