Belçika basını suçlu arıyor

Güncelleme Tarihi:

Belçika basını suçlu arıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2006 12:16

Belçika basını, terörist Fehriye Erdal'ın kaçmasına ilişkin haberlere geniş yer verirken, istihbarat servisi ve güvenlik birimlerinin hataları üzerinde duruyor ve sorumluların belirlenmesini istiyor.

Le Soir gazetesi, “Erdal, istihbarat servisini kandırıp kaçtı” başlıklı haberinde, terörle mücadele yasası çerçevesinde 4 yıl hapis cezasına çarptırılan teröristin nerede olduğunun Federal Savcılık, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından bilinmediğini ve bu kurumların büyük sorun yaşadıklarını yazdı.

Knokke bölgesinde 1999'da yapılan operasyonda, terör örgütü DHKP-C'nin “infaz ettiği kişilerin hatıra fotoğraflarının” dahi ele geçirildiğini hatırlatan gazete, yakalandıktan sonra bir süre hapis yatan ve açlık grevi yapan, bunun ardından adresi gizli tutulan bir evde gözaltına alındığı varsayılan terörist Erdal'ın, Türkiye'de, Sabancı suikastının faillerinden olduğunu da yazdı.

Erdal'ın kaldığı evde ciddi bir izleme ve kontrolde tutulmadığını haber kaynaklarına dayanarak bildiren gazete, 1999 operasyonunda basılan evde terör örgütünün başı Dursun Karataş'ın da bulunduğunu, ancak bu kişinin “kadın kıyafeti” ile kaçmayı başardığını belirtti.

Le Soir, Bruges'de mahkum edilen kaçak teröristler arasında Erdal ve Karataş ile birlikte Zerrin Sarı'nın da bulunduğunu hatırlattı.

La Libre Belgique gazetesi de, “Fehriye Erdal doğa içinde kayboldu” başlıklı haberinde, teröristin kaçırılmasına Türkiye'den gelen tepkilere yer verirken, DHKP-C'nin AB terör örgütleri listesinde yer aldığını anımsattı.
Gazete, Belçika istihbarat servisinin teröristi kaldığı evde izlemekle görevli olduğunu, ancak Erdal'ın “izini kaybettirdiğinin” açıklandığını belirtti.

Adalet Bakanı Laurette Onkelinx ve İçişleri Bakanı Patrick Dewael'in dün yaptıkları ortak açıklamaya da yer veren gazeteler, ”sorumluların belirlenmesi gereği” üzerinde durdu.

Bakanlar, bu açıklamalarında, teröristin izini kaybettirdiğini ve arandığını belirtmekle yetinmişlerdi.
Uluslararası bültenle aranan teröristin bulunması için çeşitli operasyonların devam ettiği bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!