Beat kuÅŸağı yok oldu ama Beatles eskisinden daha güçlü

Güncelleme Tarihi:

Beat kuşağı yok oldu ama Beatles eskisinden daha güçlü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2010 21:25

İngiliz basınının ' Şahane Dörtlü'' diye isimlendirdiği The Beatles geri geldi. Zaten bir yere gitmemişlerdi. Beatles toplum yaşamıyla özdeşleşmiş bir sözcük. Bu sözcüğünün kullanılmadığı gün yok ki? Gelmiş geçmiş en ünlü rock ve pop grubu her yerde. Radyolarda altın, platin ödüllü parçaları çalıyor, çoğu insanın aşina olduğu besteleri TV reklamlarına eşlik ediyor, kaset ve CD'leri mağaza raflarında.

Haberin Devamı

İlginç bir diğer husus ise Beatles müziği artık internet'te online olarak dinlenecek. Oysa liste başı oldukları 1960'larda iletişim aleminde internet adını kimse duymamıştı.

Dörtlü'nün ikisi, John Lennon ile George Harri, yıllar önce hayata veda ettiler. Dul eşleri uykuda iken dahi Beatles müziğinin satışından bavul dolusu para kazanıyor. Hayatta kalan Paul McCartney ile Ringo Starr yılda ancak bir kaç kere yüzyüze geliyorlar. Kraliçe Elizabeth'in 'Sir' unvanı verdiği Paul McCartney yerkürenin en zengin müzisyeni. Servetinin bir milyar doları aştığı söyleniyor. Ringo'da milyonerler sınıfından.

' Beatles' doğurgan, para makinesi bir isim. Tanınmış sirk grubu Cirque du Soleil'in Beatles müziğiyle koreografisi yapılan ''Love'' müzikali aylarca kapalı gişe oynadı. Sirkte çocuklar, anne ve babalarıyla ''Şahane 4'lü'' nün parçalarına eşlik ettiler. Gördüğü büyük rağbet üzerine Amerika turuna çıkan 'Love' müzikali halen Las Vegas'ta icraatına devam ediyor.
Tiyatrolar bulvarı Broadway'de yeni baÅŸlayan ve Beatles'ı hikaye eden ''Rain ''müzikalinde oynayan dört genç tıpkısının aynısı diyebileceÄŸimiz kadar Beatles'a benziyor. Lennon'ın eÅŸi Yoko Ono '' Görünüşlerine ilaveten performansları da kusursuz. ''diye övgü yaÄŸdırdı. TV'lerde paket halinde Beatles CD'leri 149 dolara satışa sürüldü. Sirkte, müzikalde, reklamlarda Beatles ÅŸarkılarının kullanılışında, kaset-CD satışlarında mali anlaÅŸmaları John ile George'un varisleri, McCartney ve Ringo'nun avukatları yaptılar.  Â

Haberin Devamı

Beatles sözcüğü tılsımlı. İlk dört harfi 1940'ların asi şair ve yazarları Allen Gingsberg William S. Burroughs ve Jack Kerouac'ın kurduğu ''Beat Generation (Kuşağı)''dan alıntı. San Francisco Journal yazarı Herb Caen 1958'de kuşağın komunist eğilimli asi kurucularına atıfla Rus uydusu Sputnik'in son 3 harfini birleştirip 'Beatnik' sözcüğünü ortaya çıkarmış.
Gingsberg 'Howl', Burroughs 'Naked Lunch', Kerouac 'On the Road' kitaplarında aşırı müstehcenliği açıkça teşvik ettikleri gerekçesiyle dava edildiler. Üç kurucu ve taraftarları eşcinsellik, kadın ve zenci hakları, haşhaşın serbest bırakılması, sansür yasaklanması gibi konuları yıllarca canlı tuttular. Beatles, Bob Dylan, Jim Morrison gibi müzik ünlüleri Beatnik'lere destek verdiler. Gingsberg'in '' Ballad of Skeleton'' adlı albumunda Paul McCartney gitar çalarak yer aldı. Punck Rock'un temelinde dahi Beatnik'ler var.

Haberin Devamı

1980'li yıllarda New York'ta bir Türk Günü Yürüyüşü'nde tesadüfen Gingsberg'le tanıştım. Başarılı mimar-mühendis Sadi Dinlenç yürüyüşte gökyüzüne beyaz dumanla ayyıldızlı bayrak çizmek için uçak kiralamıştı. Görevli fotoğrafçımız filmi yıkatmaya giderken '' Sert rüzgar var, inşallah resim dağılmamıştır.'' dedi. Az sonra siyah top sakallı bir adam yanıma geldi '' Karşıda oturuyorum,balkondan yürüyüşü izlerken ayyıldızın resmini çektim, isterseniz size veririm.'' dedi. Fotoğrafçımızı beklediğimi söyledim, defterime adını ve telefonun yazmasını istedim. Allen Gingsberg adı rahat okunuyordu: ''Sizi tanıyorum. Beatles adı geçerken Beat Kuşağı''nı da anımsıyorum.'' deyince tebessüm etti: '' Beat Generation'ı dünyada herkes biliyor. Çok akımlara öncülük ettik, müzik ve sanat dünyası ünlülerinin ilham kaynağı olduk.''
Åžimdilerde Beat Generation'ın ismi var, cismi yok oysa The Beatles hala piyasada. Hem de eskisinden daha güçlü.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!