Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2008 00:00
Amerikalı televizyoncu Brad Williams (51), hayatının her gününü ayrıntılı bir şekilde hatırlayarak bilim adamlarını şaşırtıyor. Mesela 7 Kasım 1997 diye sorulduğunda, "Magic Johnson’ın HIV taşıyıcısı olduğunun açıklandığı günlerdi. Perşembe günüydü" diye yanıt veriyor.
ABD’de, yaşadığı herşeyi günbegün en ince ayrıntısına kadar hatırlayan ve bu özelliği nedeniyle "Bay hafıza" adı takılan 51 yaşındaki Brad Williams, bilim adamlarını hem şaşırtıyor hem de büyük ilgi çekiyor. Bilimciler, bu olağanüstü yetenekli beyni inceleyerek, Alzheimer ve bellek kaybı rahatsızlıklarına çare bulmayı umut ediyorlar.
18 Ağustos 1965 yılında, 8 yaşındayken yaptıkları bir yolculuk sırasında, ailesiyle bir hamburgerciye gittiğini anlatan Williams, "Günlerden çarşambaydı. Michigan’da bir otelde kaldık" diyor. 7 Kasım 1997 sorulduğunda ise "Magic Johnson’ın HIV taşıyıcısı olduğunun açıklandığı günlerdi. Perşembe günüydü" yanıtını veriyor.
Chicago yakınlarındaki La Crosse kentinde radyo spikeri olarak çalışan Williams, ne sorulursa yılına, ayına ve gününe kadar ayrıntılı bir şekilde yanıt veriyor. Örneğin, Williams, "7 Kasım 1997’de ne oldu" diye sorulduğunda, sadece o gün olanları değil, çeşitli yıllarda 7 Kasım’da meydana gelen tüm olayları birbir anlatıyor.
Şimdi bilimciler, Williams’ı araştırarak hafıza konusunda önemli bilgi sahibi olmayı umuyor. Nitekim California Üniversitesi nörologları, Williams’ın bu yeteneğinin kaynağını bulmak amacıyla, MR cihazıyla beyninin faaliyetlerini mercek altına aldılar. Hafıza olgusunun, beynin en az bilinen ve anlaşılan faaliyeti olduğunu belirten biliminsanları, Williams sayesinde bu konuda önemli ipuçları elde etmeyi bekliyor.
EĞLENCESİ VE ARKADAŞI
Geçtiğimiz yaz ayından bu yana Williams’ın beynini inceleyen nörolog Dr.James McGaugh, "Nasıl olduğunu henüz bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey, bilgilerin orada olduğu. Bizim bilmek istediğimiz, bilgilerin niçin orada olduğu" dedi. Dr.McGaugh, insan beyninin bilinen en karmaşık ve en önemli makine olduğunu, hedefinin sadece Alzheimer hastalığını tedavi etmek değil, bu makinenin gizlerini çözmek olduğunu sözlerine ekledi.
Williams ise hayatından memnun. Beyninin incelenmesinden çok hoşnut. "Ben kendimi bildim bileli böyleyim" diyor. Williams, şöyle konuşuyor: "Hep böyle olduğum için, küçüklüğümde başkalarından farklı olduğumu düşünmüyordum. Hafızam benim için herşey. Arkadaşım, eğlencem. Beni meşgul ediyor."
Williams’ın dışında, 40’lı yaşlarında ve adı Jill A. olarak verilen bir kadının da hafıza açısından aynı özelliklere sahip olduğu belirtiliyor. Jill A.’nın beyni ise Harvard Üniversitesi’nde inceleniyor. Uzmanlar, dünyada üstün hafıza yeteneğine sahip 50 kadar insanın yaşadığını tahmin ediyor.
Hafıza Adam’dan seçmeler
"Hair" müzikali ne zaman Broadway’da sahnelenmeye başladı? 29 Nisan 1968, çünkü o gün büyükbabam ölmüştü. Bir gün önce hastaneye gitmiştik.
Beatles ilk kez ne zaman "Ed Sullivan Şov"a çıkmıştı? 9 Şubat 1964. Neredeyse programı kaçıracaktık. İkinci yarısını izleyebildik.
Robert Kennedy ne zaman toprağa verildi? 8 Haziran 1968. Andy Williams, "The Battle Hymn of the Republic’ şarkısını söyledi. Gece Arlington’a gömdüler.
Alzheimer’a çare
Şimdi uzmanlar, bu olağanüstü beyni inceleyerek, Alzheimer ve diğer bellek kaybı rahatsızlıklarına çare bulmayı umuyor.