Güncelleme Tarihi:
ABD ve bazı AB ülkeleri koordine bir adım atarak çok sayıda Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldıklarını açıkladı. Rusya’ya en sert tepki ABD’den geldi. ABD, 60 Rus diplomatı sınır dışı etme ve Seattle’daki Rus Konsolosluğu’nu kapatma kararı aldı. 28 AB üyesi ülkeden 16’sı da çok sayıda Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.
TÜRKİYE KATILMADI
Avrupa kanadındaki kararı, AB ile Türkiye arasındaki liderler buluşması için Bulgaristan’ın Varna kentinde bulunan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk açıkladı. Tusk, önümüzdeki günlerde ve haftalarda, aralarında yeni sınır dışı kararlarının da yer alabileceği, koordineli ek önlemlerin gündeme gelebileceğini söyledi. Rus diplomatları sınır dışı etme kararı alan ülkeler arasında; Fransa, Almanya, Romanya, İsveç, Polonya, Çekya, Litvanya, Hollanda, Danimarka, İtalya, Letonya, Estonya, Macaristan, İspanya Hırvatistan ve Finlandiya bulunuyor. Norveç, Ukrayna, Arnavutluk ve Kanada da benzer karar alırken, Türkiye’den konuya ilişkin açıklama Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın ardından Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’dan geldi. Bozdağ, Rusya’ya herhangi bir yaptırım kararı almayı düşünmediklerini açıkladı. Dışişleri ise, Skripal’e yönelik saldırıyı kınadı.
DIŞİŞLERİ'NDEN KİMYASAL SALDIRIYA KINAMA
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, İngiltere'de meydana gelen kimyasal silah saldırısına ilişkin, "Türkiye, kimyasal silah kullanımını insanlık suçu olarak kabul etmekte, İngiltere'de yaşanan saldırıyı da bu çerçevede görmekte ve kınamaktadır." açıklamasını yaptı.
Aksoy, İngiltere'de düzenlenen kimyasal silah saldırısı hakkındaki bir soruya verdiği yazılı yanıtta, "Türkiye, kimyasal silah kullanımını insanlık suçu olarak kabul etmekte, İngiltere'de yaşanan saldırıyı da bu çerçevede görmekte ve kınamaktadır." ifadesine yer verdi.
Türkiye'nin, NATO Konseyi’nin 14 Mart’ta bu konuda yaptığı açıklamaya katıldığını belirten Aksoy, Türkiye'nin söz konusu saldırıya dair görüşünün Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın yanı sıra Silahsızlanma Konferansı ve Avrupa Konseyi toplantılarında da ifade edildiğine işaret etti. Aksoy, "Bu vahim olay hakkında gerekli soruşturmalar yapılarak, failler en kısa sürede adalet önüne çıkartılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
BOZDAĞ: DÜŞÜNMÜYORUZ
Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ da ajan krizine değinerek Rusya'ya karşı herhangi bir karar almanın düşünülmediğini belirtti.
Bozdağ şunları ifade etti: "İki ülke arasında olan bir hadisedir. İngiltere bağımsız bir devlet, hangi ülkeyle ne tür ilişki geliştireceğine kendisi karar verir. Rusya da egemen ve bağımsız bir ülkedir. Başka ülkelerin aldıkları kararları kendi çıkarlarımız bakımından uluslararası hukuk bakımından değerlendirip ona göre adım atıyoruz. Türkiye ile Rusya arasında iyi bir ilişki vardır. Türkiye Rusya'ya karşı herhangi bir karar almayı düşünmemektedir. Türkiye kendi dış politikasını kendisi belirleyen bağımsız bir ülkedir."