Başyargıç da şeriat dedi

Güncelleme Tarihi:

Başyargıç da şeriat dedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2008 00:00

Başpiskopos da demişti İngiliz adaletinin tepesindeki Başyargıç Lord Phillips, "Şeriat ilkelerinin uygulanmaması için neden yok. Hükümleri İngiliz hukuku ile çatışmasın yeter" dedi. Başyargıcın Londra’da bir camide yaptığı konuşma çok tartışılacak. Canterbury Başpiskoposu Williams’ın şubat ayındaki benzer sözleri büyük tepkilere neden olmuştu. Wiliams’ın adı "şeriatçı piskopos’a" çıkmıştı.

İNGİLTERE ve Galler yargı sisteminin başında bulunan Lordlar Kamarası’nın en üst düzey yargıcı olan Lord Nicolas Phillips, Doğu Londra Müslüman Merkezi’nde önceki gün yaptığı konuşmada, İngiliz hukukuyla çatışmayan şeriat hukuku ilkelerinin, ülkenin adalet mekanizmasına katılabileceğini söyledi.

Phillips, "Şeriat ilkelerinin yahut diğer dini yasaların, hakemlik veya bir başka alternatif uzlaşı formuna zemin oluşturmaması gerektiğine dair herhangi bir neden yok" ifadesini kullandı. Phillips, bu tür hükümlerin uygulanabilmesi için İngiliz hukukuna uygun olması gerektiğini vurguladı. Lord Başyargıç, şeriat hukukundaki kırbaçlama ve recm gibi fiziksel cezalandırma yöntemlerinin bu noktada "söz konusu dahi olmadığını," kastettiğinin "aile, evlilik ve mali işler ile ilgili ilkeler olduğunu" belirtti.

Başpiskoposu savundu

İngiliz Anglikan Kilisesi Canterbury Başpiskoposu Dr. Rowan Williams’ın geçen şubatta ortaya attığı "şeriat hukukunun bazı unsurlarının İngiliz hukukunda kullanılmasının kaçınılmaz göründüğü" yolundaki görüşle başlayan tartışma, böylece yeni bir boyut kazandı.

Başpiskoposun istifasını isteyen muhafazakarların haksız olduğunu savunan Lord Phillips, Williams’ın yanlış anlaşıldığını savundu. Şeriat hukukunun aile anlaşmazlıklarının çözülmesinde kullanılabileceğini savunmanın "çok da radikal bir yorum olmadığını" ifade eden Başyargıç, tıpkı Başpiskopos gibi kendisinin de bunu desteklediğini ve mevcut sistemin Williams’ın önerisi yolunda şimdiden epey yol katettiğini söyledi.

1.6 milyon Müslüman’ın yaşadığı İngiltere’de, camilerde konuşlanan ve gayriresmi olarak işleyen birçok şeriat mahkemesi bulunuyor. Dini azınlıkların kendi inançlarına göre yargılanma talebini karşılayan bu tür "yeraltı mahkemeleri"ne İngiliz iktidar çevrelerinde çare aranıyor. Şeriat yasalarının İngiliz hukukuna entegre edilebileceğini söyleyen devlet adamlarına muhafazakar çevrelerden sert tepki var. İşçi Partisi’nin Müslüman vekilleri arasında dahi, bunun toplumu bölebileceği görüşü hakim. Şeriatın kadına bakışına dair endişeler de büyük.

Müslümanlara ayrı hukuk istiyor

Ülkedeki en kıdemli medeni hukuk yargıcı olan 70 yaşındaki Lord Phillips’in bu göreve atandığında verdiği ilk söz, "Siyasetten uzak duracağım" olmuştu. Ancak hapis cezalarının düşürülmesi gibi konularda bakanlarla mücadeleye girmekten çekinmedi. Daha önce de, İslam hukukuna uygun mali ürün ve hizmetlerin geliştilmesini destekleyen Lord Phillips, eylül ayında görevi bırakıp İngiltere Baş Hukuk Lordu ve Yüksek Mahkeme Başkanı olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!