Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin Karlsruhe Başkonsolosu Serhat Aksen, önceki gün Almanya’da Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) adına casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanan üç Türk’ü dün ziyaret etti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya’daki tutuklamaların MİT ile bağlantılı olmadığını belirterek “Yakından takip ediyoruz” dedi.
ALMANYA’da Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) adına casusluk yaptıkları gerekçesiyle Federal Savcılığın talebi üzerine çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan üç Türk vatandaşıyla ilgili muamma sürüyor. Tutuklanan Türklerden birisi olan Muhammed Taha G.’nin, Başbakanlık’ta ‘Strateji Danışmanı’ olarak çalıştığı iddiası yalanlandı. Diğer iki kişinin de MİT personeli oldukları iddiasının doğru olmadığı öne sürüldü. Karlsruhe Başkonsolosu Serhat Aksen, 2’si Türk vatandaşı, diğeri 2005’te vatandaşlıktan çıkmış olan 3 Türk’ü dün ziyaret etti. İkisi Başkonsolos ile görüşürken, diğeri görüşmedi.
Biri Alman vatandaşı
Muhammed Taha G. (58) Ahmet Duran Y. (58) ve Göksel G. (33) önceki gün Almanya’da tutuklanmıştı. Federal Savcılık, 11 Kasım’da Federal Mahkeme’ye başvurarak söz konusu üç kişi hakkında casusluk şüphesiyle tutuklama kararı çıkarılmasını istemişti. Mahkeme aynı gün tutuklama kararı çıkarmıştı. Muhammed Taha G. 17 Aralık’ta Frankfurt Havaalanı’na indi. Rheinland Pfalz eyaleti asayiş şubesi polisleri, Muhammed Taha G. ile kendisini karşılamaya gelen Türk kökenli Alman vatandaşı Göksel G.’yi havaalanında, Ahmet Duran Y.’yi ise evinde gözaltına aldı. Üç şüpheli, 18 Aralık günü Karlsruhe’de Federal Mahkeme’de sorgu hakimi karşısına çıkarıldı. Saat 10.00 bâşlayan sorgulama saat 15.00’e kadar sürdü ve mahkeme tutuklanarak cezaevine konulmalarına karar verdi. Şüpheliler, soruşturma süresince tutuklu kalacak. Üç kişiyi Türk istihbaratı adına Almanya’daki Türkler ve Türk örgütleri hakkında bilgi toplamakla suçlayan Federal Savcılık “Bizim temiz bir soruşturma yürütmemiz lazım” diyor.
5 yıla kadar hapis
‘Almanya’da Türk dernekleri hakkında bilgi toplamak casusluk suçuna mı giriyor?’ Hürriyet bu soruyu Almanya Federal Savcılık yetkililerine sordu. Yanıt şöyle: “Bir kişi yabancı bir iktidarın istihbaratı adına örgütler ve kişiler hakkında bilgi toplarsa, bu bilgileri toplamak için kendini bir örgütün sempatizanı gibi gösterirse, belirli şartlarda bu cezaya girer. Bu konuda örnekler var. Hükümet karşıtı örgütler hakkında Suriye istihbaratına bilgi toplayanlar Almanya’da yargılandı ve mahkûm oldu. Çin istihbaratı için de benzeri bir dava yaşandı.”
Türklerin suçlandığı Ceza Kanunu’nun 99. maddesi 5 yıla kadar hapis öngörüyor.
Çavuşoğlu: MİT ile bağlantısı yok
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya’daki tutuklamalarla ilgili “Bu kişilerin Milli İstihbarat Teşkilatı ya da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile bir bağı olmadığını” söyledi. Alman makamlarının Türkiye’nin ilgili başkonsolosluğuna bilgi verdiğini ifade eden Çavuşoğlu, sürecin yakından takip edildiğini kaydetti. Hürriyet’e konuşan kaynaklar ise Muhammed Taha G.’nin ne Başbakanlık Danışmanı ne de kadrosu Başbakanlık’ta olan bir personel olduğunu vurguladılar. Bu kişinin Başbakan Davutoğlu’nun akademik hayatından tanıdığı bir isim olduğu iddiaları da reddedildi.