Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2006 00:00
İspanya’da Bask bölgesinin bağımsızlığını isteyen terör örgütü ETA’nın silah bıraktığını ilan etmesinin ardından federal meclisin kültür komisyonunda, Pablo Picasso’nun meşhur Guernica tablosunun doğduğu topraklara geri dönmesi için yasa tasarısı hazırlandı. Normalde karşı cephelerde olan Halkçı Parti ile Basklı milliyetçiler, Guernica için Sosyalist hükümete baskı yapıyor.
20’nci yüzyılın görsel sanat şaheserlerinden biri olarak kabul edilen İspanyol ressam Pablo Picasso’nun imzasını taşıyan Guernica tablosu, İspanya’da siyasetin gündemine oturdu. Bask bölgesinin bağımsızlığı için savaşan terör örgütü ETA’nın ateşkes ilan etmesinin ardından İspanya parlamentosunun kültür komisyonu, Guernica’nın geçici olarak, esinlendiği Bask bölgesine geri dönmesini öngören bir yasa tasarısını kabul etti.
Normalde karşı cephelerde yer alan Basklı milliyetçiler ve ana muhalefetteki Halkçı Parti, aynı tasarıya onay verip tablonun doğduğu topraklara gönderilmesi için iktidardaki Sosyalist Parti’ye baskı yapmaya başladı. Siyasi gözlemciler, ETA’nın süresiz ateşkes ilan etmesinin ardından Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun böyle bir karara onay vermesinin bölge halkı için de iyi bir jest olacağı görüşünde.
İÇ SAVAŞI KONU ALIYOR
Ancak Kültür Bakanı Carmen Calvo, Madrid’deki Reina Sofia Müzesi’nde sergilenen Guernica’nın teknik gerekçeler nedeniyle hareket ettirilmesinin zor olduğunu savunuyor. Bask bölgesinin solcu Eusko Alkartasuna partisinden senatör Jose Ramon Urrutia ise "Eğer değerli tabloları sergilenmek için diğer ülkelere yollayabiliyorsak, niye Guernica’yı Bilbao’ya göndermeyelim" diye soruyor. Yasa tasarısını destekleyenler, Guernica’yı ulusal miras ilan etmeye hazırlanan İspanya Kraliyet Güzel Sanatlar Vakfı’nın da bu girişime arka çıkmasını istiyorlar.
İspanya’da iç savaş sonrasında Picasso’nun Guernica tablosu, demokrasinin en önemli sembollerinden biri haline gelmişti. Diktatör Francisco Franco döneminde sürgünde yaşayan ressam Picasso, demokrasi gelmeden Guernica’yı memleketi İspanya’ya yollamayı reddetmişti.
Bombalanan kentten esinlenmişti
İSPANYA iç savaşının başında Franco’yu destekleyen Almanlar, 1937 yılında silahsız sivillerin yaşadığı Guernica kentini havadan bombalamıştı. Bask’ın tarihi başkenti halı bombardımanında yerle bir olurken 1650 kişi hayatını kaybetmişti. Naziler, bu hava operasyonu için uluslararası kınamaya muhatap olurken, katliamı Paris’te
haber alan Pablo Picasso, vahşeti aynı adı verdiği tablosuna taşımıştı. Tablo, Franco’nun ölümünden altı yıl sonra demokrasiye geçişin yaşandığı 1981 yılında İspanya’ya geri döndü. Madrid yönetimi izin verirse, İspanya’ya gelişinin 25’inci yılında savaşı en iyi tasvir eden tablo olarak kabul edilen Guernica, doğduğu topraklara geri dönmüş olacak.