Güncelleme Tarihi:
Bu kasabanın tabelası uluslararası güç olduğunu gösterecek, ancak yapısında hiçbir değişikliğe gidilmeyecek. ABD yönetiminin de desteklediği projeye göre Başika’daki eğitim üssünde ABD, NATO ve IŞİD karşıtı koalisyon ortak hareket edecek.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyaretinin en somut sonucu Irak ile Türkiye arasında kriz olan Başika’da yaşanacak. Başika’nın tabelası uluslararası güç olduğunu gösterecek, ancak yapısında hiçbir değişikliğe gidilmeyecek. Söz konusu uluslararası gücün Irak ordusu unsurlarını da içermesi bekleniyor.
ÜÇ KRİTİK BAŞLIK
Joe Biden’ın Türkiye temaslarında üç kritik başlık vardı. İlk başlık Suriye oldu. Suriye başlığı altında önce Cerablus-Mare hattındaki sınır bölgesinin tamamen kapatılması konuşuldu. İki ülke silahlı kuvvetleri önümüzdeki günlerde masaya oturarak sınırı kapatma konusundaki işbirliğinin şeklini belirleyecekler.
PYD UYARISI
Suriye konusundaki ikinci başlık ise PYD oldu. Biden, PYD ile işbirliği yaptıklarını ve terör örgütü olarak görmediklerini vurguladı. Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem Başbakan Ahmet Davutoğlu ise PYD’nin PKK’nın ta kendisi olduğunu, bu nedenle de Türkiye açısından tehdit olmayı sürdürdüğünü savundular. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Biden’a “Bunlar kendi çıkarları doğrultusunda hareket ediyorlar. Bugün müttefikiniz olarak görünmekle birlikte Rusya ve Esad’la da işbirliği yapıyorlar. ABD için de tehdide dönüşecekler” uyarısında bulunduğu öğrenildi. Biden ve ABD heyetinin de PYD’nin Ruslarla ilişkisinden rahatsız olduklarını ifade ettikleri, ancak buna karşın karada bölgesel güç olarak IŞİD’le mücadelede işbirliğine devam edeceklerini vurguladıkları belirtildi.
BAĞDAT İLE KRİZ
İkinci kritik konu, Irak oldu. Türk tarafı, Başika’daki eğitim üssü nedeniyle Irak’ta yaşanan krize dikkat çekerek, ABD’nin bu konuda Türkiye’nin yanında olması gerektiğini ifade etti. Görüşmelerde Irak’ın ikna edilmesi için Başika’nın kapsamının genişletilmesi formülü ele alındı. ABD yönetiminin de desteklediği projeye göre Başika’daki eğitim üssünde ABD, NATO ve IŞİD karşıtı koalisyon ortak hareket edecek. Ancak kampın tabelası dışında hiçbir şeyine dokunulmayacak. Irak ordusunun da bu uluslararası koalisyonda temsilci bulundurmasına izin verilecek. Askeri yetkililerin önümüzdeki günlerde biraraya gelerek projeyi uygulaması hedefleniyor.
KIBRIS’TA MART HEDEFİ
Üçüncü kritik başlık Kıbrıs olurken, taraflar adada çözüme çok yaklaşılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Türk tarafının Kıbrıs Rum kesiminin iç politik nedenlerden bazı kritik konularda ayak direme sinyalleri verdiğine dikkat çektiği ve ABD’den mart ayında kalıcı çözüme ulaşılabilmesi için Rum kesimi üzerinde baskı talep ettiği bildirildi.
‘Aydınları da eleştirdim’
EDİNİLEN bilgiye göre Erdoğan-Biden görüşmesinde ifade özgürlüğü ve aydınlar bildirisi de gündeme geldi. Erdoğan, Biden’a Türkiye’de görüştüğü gazetecilerin ve sivil toplum kuruluşlarının Türkiye’nin tamamını yansıtmadığına işaret etti ve “Türkiye’nin fotoğrafı bu değil” yorumunu yaptı. Erdoğan, PKK ile mücadelede gelinen noktayla ilgili bilgi verdikten sonra bu mücadeleyi olumsuz etkileyecek gelişmelere karşı ABD’nin de Türkiye’nin yanında yer alması gerektiğini vurguladı. Biden’ın şu mesajı verdiği öğrenildi:“ABD olarak PKK ile mücadelenizin sonuna kadar yanındayız. Ancak basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ABD’nin vazgeçilmez değerleridir. Aydınlar konusunda yaptığımız eleştirinin gerekçesi de ifade özgürlüğüdür. Bildirinin içeriği konusunda PKK’nın yeterince eleştirilmediği görüşüne katılıyorum. Bunu bildiriyi destekleyen aydınlara ve gazetecilere de ifade ettik.”