Güncelleme Tarihi:
Başbakan Yıldırım, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin Wall Street Journal’a röportaj verdi.
Röportaja yer verilen habere göre Yıldırım, ABD’de 2001 yılındaki 11 Eylül saldırıları Amerikan halkını nasıl etkilediyse, 15 Temmuz’daki kanlı darbe girişiminin de Türk halkını o kadar sarstığını vurguladı.
ABD’den, darbenin ardındaki, Türkiye’nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturan FETÖ elebaşı Gülen’i iade etmelerini talep ettiklerini anımsatan Yıldırım, “Deliller apaçık. Bu terör grubunun bize ve Türk halkına yönelik hain saldırıların sorumlusu olduğunu biliyoruz” dedi.
Yıldırım, ABD yönetiminin, sorumluların adalete teslim edilmesine yönelik tavrını eleştirerek, Türkiye ile ABD arasındaki stratejik müttefikliğin prosedürle ilgili konulardan daha ağır basması gerektiğine işaret etti.
Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ABD sürekli bizden belge istiyor. 265 kişi öldürüldüğünde, uçaklar tarafından bombalandığında ve tanklarla üzerlerinden geçildiğinde ne tür belgeye ihtiyacınız olacak? Deliller açık. Darbenin şüphelilerinin emri bu kişiden (Fetullah Gülen) aldığına yönelik ifadelerine sahibiz.”
Başbakan Yıldırım, ayrıca, “ABD’nin bu konuyu ele alış biçiminden üzüntülüyüz. ABD’nin bu kişiyi neden bu haliyle teslim edemeyeceğini açıkçası anlayamıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yıldırım, FETÖ elebaşı Gülen’in tutuklanması talebiyle ilgili dosyaların ABD’ye gönderildiğini kaydetti.
BAŞBAKAN YILDIRIM SKY NEWS'E KONUŞTU
Başbakan Binali Yıldırım, "Türk ordusu darbe yapmamıştır. Türk ordusunun içinde asker üniforması giyen terörist bir grubun adamları Türk ordusunun tankını, topunu, uçağını, helikopterini izin almadan dışarı çıkararak halkın üzerine ateş açmak suretiyle yönetimi zorla ele geçirme teşebbüsünde bulunmuştur ve bunlar etkisiz hale getirilmiştir" dedi.
Yıldırım, İngiliz Sky haber kanalına yaptığı açıklamada, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından soruşturmaların sürdüğünü, sürecin henüz tamamlanmadığını kaydetti.
Türkiye'de idam cezasının getirilip getirilmeyeceğine ilişkin soruya Yıldırım, şu yanıtı verdi:
"Vatandaşlar haykırıyor: 'İdam gelsin, idam gelsin'. Bütün meydanlarda tek ses bu. Türkiye demokratik bir ülke, demokrasi ile yönetiliyor. Milletin taleplerini duymazdan gelemeyiz. Ancak idamın tekrar geri gelmesi, bizim 'Hadi idamı getiriyoruz' dememizle olmuyor. Adaletle hareket etmemiz lazım. Çünkü Türkiye bir hukuk devleti."
Avrupa Birliği'nden (AB) idam cezasıyla ilgili açıklamaların anımsatılması üzerine ise Başbakan Yıldırım, "Biz milletimizi dinleriz. Önce milletimizi dinleriz, sonra da başkalarını dinleriz. Milletimiz ne derse onu yaparız" dedi.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in, "Türkiye'de idam cezasının geri getirilmesi halinde AB üyelik sürecinin duracağına" ilişkin sözlerinin anımsatılması üzerine Yıldırım, Juncker'in daha dikkatli açıklamalar yapması gerektiğini kaydederek, "Türkiye böyle bir tehditle mücadele ederken parmağını kaldırıp Türkiye'ye tehdit savurması onun haddi değil, kusura bakmasın" diye konuştu.
"Daha fazla ilişkiler göreceğiz"
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğinin ABD makamlarına bildirildiğini ifade eden Yıldırım, "NATO'ya, Türkiye'de her şeyin yolunda olduğuyla ilgili nasıl bir teminatta bulundunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Bunun adını doğru koyalım. Türk ordusu darbe yapmamıştır. Türk ordusunun içinde asker üniforması giyen terörist bir grubun adamları Türk ordusunun tankını, topunu, uçağını, helikopterini izin almadan dışarı çıkararak halkın üzerine ateş açmak suretiyle yönetimi zorla ele geçirme teşebbüsünde bulunmuştur ve bunlar etkisiz hale getirilmiştir."
Yıldırım ayrıca, Türkiye'nin zaten yıllardır, Irak'ta, Suriye'de, bölgede yaşanan istikrarsızlıklara karşı NATO'nun güvenliğini sağladığını anımsattı.
Yıldırım, "Türkiye ile Rusya arasında daha yakın ilişkiler beklemeli miyiz?" sorusu üzerine, "Şüphesiz. Daha fazla ilişkiler de göreceğiz. Olması gereken de bu. Türkiye ile Rusya komşu, Karadeniz'i paylaşıyoruz, bölgede ortak menfaatimiz, ortak geleceğimiz var" dedi.
Yeni İngiliz hükümeti ve Türk kökeniyle de bilinen İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'la ilgili de Yıldırım, "Her ne kadar Dışişleri Bakanı, eski Belediye Başkanı dedesinin hatırasına yeterince hürmet göstermese de yine de olur, onu da öyle kabul edeceğiz" diye konuştu.
Başbakan Yıldırım, "Boris Johnson'ı sevip sevmediği" sorusuna, "Acayip garip laflar ediyor. Dışişleri Bakanlığında da inşallah çam devirmez" yanıtını verdi.
GUARDIAN'A DA RÖPORTAJ VERDİ
Başbakan Yıldırım, İngiliz The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye ile ABD'nin çok uzun geçmişi olan bir dostluk ve ittifak ilişkisi olduğunu belirterek, ABD'nin, terör örgütünün lideri Fettullah Gülen'in yanında yer alacağına inanmadığını söyledi.
The Guardian'ın internet sayfasında yayımlanan röportajda Yıldırım, darbe girişiminin gerçekleştiği geceyle ilgili olarak, "Bunun millete karşı bir darbe girişimi olduğu sonucuna vardık ve milleti kendi geleceğine ve ülkenin geleceğine sahip sahip çıkmaya çağırdık" dedi.
“Bu saldırıyı püskürttükten sonra gözaltına alınan, asker üniforması giymiş insanlar oldu. Bunlar derhal konuşmaya başladılar ve olup biteni itiraf ettiler. Türkçe’de dediğimiz gibi, bülbül gibi öttüler" ifadelerini kullanan Yıldırım, şunları kaydetti:
"İlk ifadelerden anladığımıza göre bu çok uzun zamandır planladıkları bir darbe girişimiydi ve ilgili önlemleri alarak adım adım alıyorlardı. Genelkurmay Başkanını kaçırıp rehin aldıkları zaman ona bu terör örgütünün liderini, Fetullah Gülen’i arayabileceklerini ve onunla telefonda görüşmesini ayarlayabileceklerini, böylece kendisinin de bu harekete katılabileceğini söylemişler.”
Gülen'in ABD’de ikamet etmesinden dolayı halkın kafasında "Acaba bu işte ABD’nin dahli veya desteği var mı?" şeklinde bazı soru işaretleri olduğunu anlatan Yıldırım, "Türkiye ve ABD çok uzun geçmişe dayanan dostça ilişkilere sahiptir, müttefik ve stratejik ortak olmuştur, bu terör örgütünün liderinin yanında duracaklarına inanmıyoruz" diye konuştu.
Gülen'in darbe girişimindeki dahliyle ilgili dosyanın henüz ABD'ye gönderilmediğini belirten Yıldırım, "Gönderilecek ve buna dahilleri konusunda hiçbir şüpheye yer bırakmayacak" dedi.
Yıldırım, "ABD bu noktadan sonra kendisi için bölgede ve dünyada stratejik bir müttefik olan Türkiye ile nasıl işbirliği yapacağını düşünmeli." değerlendirmesini yaptı.
"Ülkemizi eleştirenler bizim ne yapmamızı bekliyor?"
Kendilerine üniforma ve rütbe verilen kişilerin darbe girişimi sırasında terörist gibi hareket ettiğini anlatan Yıldırım, "Vatandaşlara karşı hareket ediyorlar, öldürüyorlar, parlamento, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı gibi kritik binaları bombalıyorlar. Bunlara ne yapmamız lazım? ‘Tamam, evet, iyi yapıyorsunuz, hoş geldiniz’ mi diyelim? Bunlara sadece ‘Bunu yapmamalısınız’ mı diyelim? Tavır bu mu olmalı? Ülkemizi eleştirenler bizim ne yapmamızı bekliyor?" şeklinde konuştu.