Güncelleme Tarihi:
ANKARA, dün Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) toplantısından önce Kuzey Irak’tan önemli bir konuğu ağırladı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, beraberinde Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ve bölgesel Yönetim Petrol Bakanı Aşti Havrami ile birlikte başkentte iki önemli görüşme gerçekleştirdi. Barzani önce Dışişleri daha sonra da Başbakanlık Resmi Konutu’nda yapılan heyetlerarası görüşmelerden ayrı olarak Başbakan Tayyip Erdoğan’la bir süre baş başa da görüştü. Türk tarafında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Müsteşarı Sinirlioğlu ile Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın’ın yer aldığı görüşmelerde konuşulan konuların ayrıntıları şunlar oldu:
MUTABAKAT HÜKÜMETİ: Türk tarafı krizin aşılması için Irak’ta halkın tüm kesimlerini kuşatan, ülkede adaletli güç ve gelir paylaşımı sağlamayı amaçlayan, ülkeyi mezhep temelli bir çatışma ortamına sürüklenmekten kurtaracak, toprak bütünlüğü ve siyasal birliğini korumak için en kısa sürede bir mutabakat hükümeti kurulmasının önemli olduğunu vurguladı.
IŞİD’LE 1000 KM SINIR: Barzani, ABD’nin de mutabakat hükümeti önermesine rağmen Irak Başbakanı Maliki’nin buna karşı çıkmasını “çılgınlık” olarak değerlendirdi. IŞİD’le 1000 kilometrelik sınıra sahip olduklarını belirten Barzani, “Peşmerge elinden geleni yapıyor. Ancak durumun vehametini de gizleyemeyiz” vurgusu yaptı. Irak’ın en büyük rafinerisi Beiji’nin IŞİD’in eline geçmek üzere olduğunu belirten Barzani, “Beiji düşerse, Kuzey Irak’ta da ciddi bir enerji açığı olacak” dedi.
Türk rehinelerin durumunu görüştüler
Ankara, IŞİD’in elinde rehin olan Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz dahil toplam 80 Türk rehininin kurtarılıp sağ olarak Türkiye’ye geri dönmelerinin sağlanması için bölgesel yönetimin neler yapabileceğine dair bilgi aldı. Türk tarafı ayrıca Türkmenlerin Irak’ın asli unsuru olduğunun kesinlikle unutulmaması ve can güvenliklerinin sağlanması gerektiğini belirtti. Erdoğan, Türkiye’nin yaptığı insani yardımlar hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
KERKÜK PETROLLERİ
Türk tarafı Kerkük’te hassasiyetini dile getirirken, Barzani Musul’un IŞİD’in eline geçmesinden sonra Irak’ta farklı bir gerçeğin olduğu belirterek, Kuzey Irak’ın Bağdat’tan ayrılma seçeneğinin de masada olduğu mesajını verdi.