'Başarımız Kıbrıs'ı ikiye bölmekti'

Güncelleme Tarihi:

Başarımız Kıbrısı ikiye bölmekti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2008 15:16

Kıbrıslı Rumlar, 5 yıl süreyle görev yapacak yeni “başkan”larını seçmek üzere yarın sandık başına gidecek.

Haberin Devamı

Rum Bakan Nikos Rolandis de, Rum Alithia gazetesinde yayımlanan makalesinde, “Bazı istisnalar hariç, modern tarihinde liderliği doğru siyasi karar verme yeteneğine sahip olmayan klasik bir ülkeyiz. Son altmış yıldır en büyük ‘başarımız’ Kıbrıs’ı ikiye bölmekti” ifadesini kullandı.

9 adayın yarıştığı başkanlık seçimlerinde, adaylardan birinin yüzde 50'nin üzerinde oy almaması halinde, en çok oy alan iki aday arasında 24 şubat pazar günü ikinci tur oylamaya gidilecek.

Oy verme işlemi yarın saat 07.00'de başlayacak. 12.00-13.00 arası bir saatlik ara verilmesinin ardından oy verme işlemleri saat 17.00'de tamamlanacak. Seçim sonuçlarının saat 20.30'da açıklanması bekleniyor.

Resmi rakamlara göre, seçimlerde toplam 515 bin 994 seçmen oy kullanacak. Bunlardan 390'ının Güney Kıbrıs'ta yaşayan Kıbrıslı Türk olduğu bildiriliyor. Güney Kıbrıs'taki toplam seçmen sayısına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yaşayan 360 Rum ve Maronit de eklenecek.

Oy pusulasında adaylar; Yannakis Kasulidis, Dimitris Hristofyas, Tasos Papadopulos, Andreas Evstratiu, Kostas Themistokleus, Kostas Kiriaku (Utopos), Marios Matsakis, Anastasis Mihail ve Hristodulos Neofitu şeklinde sıralanıyor.

Seçim yarışı, 9 adaydan en çok şans tanınan Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Meclis Başkanı ve AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas ve ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi'nin (DİSİ) desteklediği AP milletvekili Yannakis Kasulidis arasında geçiyor.
Ancak, kamuoyu yoklamaları, adaylardan şu Tasos Papadopulos ve tarihinde ilk kez aday çıkaran AKEL'in Genel Sekreteri, Rum Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas'ın yakın oy oranlarıyla ikinci tura kalacağı yönünde.

İkinci turdaki sonuçları, ikinci tura kalan iki adayın partileri dışında kalan siyasi partilerin tavrı belirleyecek.
Güney Kıbrıs dışında yaşayan ve oy verecek olan, başta öğrenciler olmak üzere, Kıbrıslı Rum seçmenler de perşembe gününden itibaren Güney Kıbrıs'a gelmeye başladı.

Haberin Devamı

RUM BAKAN'DAN İTİRAF

Nikos Rolandis, Rum Alithia gazetesinde yayımlanan makalesinde, “Bazı istisnalar hariç, modern tarihinde liderliği doğru siyasi karar verme yeteneğine sahip olmayan klasik bir ülkeyiz. Son altmış yıldır en büyük ‘başarımız’ Kıbrıs’ı ikiye bölmekti” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Güvercin ve zeytin dalının, 1960 yılından beri “devletin sembolü” olduğunu belirten Rolandis, “Ancak güvercini devlet mevcudiyetimizin kürsüsüne çıkarmadan önce, onu kanatsız bırakmaya başladık” dedi.

Rolandis, Kıbrıs sorununu çözmek için yapılan 15 öneriyi de reddettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Bu önerileri hiç yorum yapmadan aşağıda sıralıyorum:

1) 1948: Toplantı... Reddettik.
2) 1955-1956: Harding önerileri... Reddettik.
3) 1956: Ratcliffe anayasası... Reddettik.
4) 1958: Macmillan planı... Reddettik.
5) 1959-1960: Zürih-Londra Anlaşmaları... Başlangıçta bu anlaşmaları kabul etmiş olmamıza rağmen, sonuç olarak 1963 yılında reddettik (Anayasayı değiştirme çabası)...
6) 1964: Achesson planı... Reddettik.
7) 1972: Klerides-Denktaş anlaşması... Reddettik.
8) 1975: İki toplumlu çözüm... Reddettik.
9) 1978: İngiltere-ABD-Kanada planı... Reddettik.
10) 1981: Waldheim Değerlendirmesi... Reddettik.
11) 1983: Perez de Cuellar göstergeleri... Reddettik.
12) 1985-86: Perez de Cuellar’ın birleştirilmiş belgeleri... Reddettik.
13) 1992: Gali fikirler dizisi... 1993 yılında reddettik.
14) 1997: Annan önerileri, Troutbeck-Glion... İlerletilemedi.
15) 2002-2004: Annan planı... Reddettik.

TÜRK BASININA ENGEL

KKTC'de görev yapan Türk gazetecilerin yarınki seçimi izlemek istemesine önce izin vereceğini açıklayan Rum yönetimi, daha sonra bu izni iptal etmiş, vize alma ve Güney Kıbrıs'a Larnaka veya Baf havaalanlarından giriş yapılması şartını getirmişti.

ADAYLARIN SON MESAJLARI DA KIBRIS SORUNU ODAKLI

Bu arada, “başkan” adayları ve siyasi partiler, seçimlerin ilk turu için seçim yasaklarının başlamasından önce verdikleri son mesajların ana konusunu Kıbrıs sorunu oluşturdu.

-PAPADOPULOS-

Rum yönetimi lideri ve “Başkan” adayı Tasos Papadopulos, halkın 24 Nisan 2004'te Anna planına “hayır” dediği karardan pişman olmadığını ifade etti.
Yarın yapılacak birinci tur seçimleri, referandumlar ve Kıbrıs sorununda beklenen hareketlerle bağdaştıran Papadopulos, “İçe ve dışa, halkın yorulmadığı ve 2004'te verdiği karardan pişman olmadığı mesajının verilmesi gerek” dedi.
“Çoğu kişinin adayları Annan planına ilişkin teziyle bağdaştırdığı” görüşünü ortaya koyan Papadopulos, bunun, seçimlerin hemen ardından Kıbrıs sorununda hareketlilik olacağı yolundaki bilgilerle birlikte düşünülmesini istedi ve “Bu nedenle en iyi mesajın verilmesi gerek” diye konuştu.

HRİSTOFYAS

Rum Meclis Başkanı AKEL Genel Sekreteri ve “başkan” adayı Dimitris Hristofyas da, Rum seçmeninin, elindeki kriteri yeterli şekilde kullanacağından ve oyuyla “taksime hayır, durumun tersine çevrilmesi ve çıkmaza son” diyeceğinden emin olduğunu kaydetti.
“Halkın karar verme zamanı gelmiştir” diyen Hristofyas, seçmenleri “sandığa gitmeye, elini vicdanına koyarak, en iyiyi seçmeye” çağırdı ve şöyle devam etti:
“İki bölgeli, iki toplumlu, yabancı askerlerin ve 'yerleşiklerin' (Türkiye'den gelenlerin) olmadığı federasyonu başarabilmemiz için birliğe oy vereceksiniz.”
Hristofyas, federasyonun, “göçmenlerin geri dönüş hakları da dahil olmak üzere, Kıbrıs halkının tamamının insan haklarını güvence altına alacağını” kaydetti.

KASULİDES

Rum Avrupa Milletvekili “başkan” adayı Yannakis Kasulides de, “ülkeye itibar, uluslararasında parlama ve yitirilen üstünlüğü geri kazandırmak için ülke yönetimini devralmaya hazırım” dedi.
Seçim programını hayata geçireceği konusunda taahhütte bulunan Kasulides, “Bunca yıldır Türk 'işgalinden' kurtulmak, bütün sakinlerinin birleşmiş ve adalete kavuşmuş, özgür ve gururlu olduğunu görmek istediğim bir ülke vizyonuyla politika yaptım” dedi.
Kasulides, seçmenlere hitap ederken de, “Ülkenin geçmişe yapışıp kalmasına veya ileri doğru yürümesine karar verecek sizlersiniz” ifadesini kullandı.

MATSAKİS: “TASOS SEÇİLİRSE KKTC TANINACAK”

Rum AP milletvekili ve “başkan” adayı Marios Matsakis ise kendisine verilecek oyların yitirilmiş olmayacağı görüşünü ortaya koyarak, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un yeniden seçilmesi halinde, Kosova örneğinde olduğu gibi KKTC'nin de tanınması “tehlikesinin” olduğunu söyledi.
Türkiye'nin Papadopulos'u istediğini savunan Matsakis, Papadopulos yeniden seçilirse KKTC'nin çok kolay tanınacağını söyledi.
Matsakis, “Tasos Papadopulos 'Kıbrıs Cumhuriyeti' başkanlığına yeniden seçilirse, 'sahte' devlet (KKTC) çok kolay tanınacak” dedi.
Papadpulos'un seçilmesini Türkiye ve İngiltere'nin isteğini savunan Matsakis, “Çünkü izlemekte olduğu çıkmaz politikasıyla kendilerine 'sahte' devletin tanınmasını ileri götürme haklı gerekçesini vereceği beklentisi içindedirler” dedi.
Adaylardan Kostas Themistokleus da, “Maalesef vatanımız çözüme değil çözülmeye yaklaştı, taksime yaklaştı ve benim adaylığımın amacı, seçimlerden hemen sonra başlaması gereken bir diyalog vasıtasıyla Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi noktasına varabilmemiz için bütün güçlerin harekete geçmesi gereğini vurgulamaktır” dedi.

GEÇMİŞ RUM “BAŞKANLAR”

Güney Kıbrıs'taki seçimde, Papadopulos'un kaybetmesi halinde, seçimden zaferle çıkacak aday, Güney Kıbrıs'ta seçimle iş başına gelmiş 6. isim olacak.
1960 Türk-Rum ortalığındaki cumhuriyetinin 1963'te yıkılmasından sonra Güney Kıbrıs'ta 45 yıl boyunca 5 ayrı isim çeşitli dönemlerde “başkanlık” yaptı. Bu arada, 15 Temmuz 1974'te Yunan Cuntası destekli bir darbe yapan faşist diktatör Nikos Sampson da 8 gün süren sözde “başkan” oldu.
Güney Kıbrıs'ta 1963'ten bugüne “başkan” olarak görev yapmış isimler ve başkanlık dönemleri şöyle:
“Başpiskopos Makarios (1963-1974, Glafkos Klerides (1974 Başkan Vekili), Başpiskopos Makarios (1974-1977), Spiros Kipriyanu (1977-1988), Yorgo Vasiliu (1988-1993), Glafkos Klerides (1993-2003) ve Tasos Papadopoulos (2003-...).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!