Güncelleme Tarihi:
İbadi, Bağdat’ta yaptığı haftalık basın toplantısında, "Kuzeydeki gösteriler, Kürdistan bölgesel hükümetinin yanlış siyasetinden kaynaklanıyor. Merkezi yönetimin görevi, ülkenin tümünü ve her yerindeki vatandaşların can ve mal güvenliğini korumak. Göstericilere zarar verilmesi halinde müdahalede bulunuruz." dedi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) güvenlik güçlerine, göstericilere zarar vermemesi çağrısında bulunan İbadi, sivillerin gösteri iradelerinin ellerinden alınmasını kabul etmediklerini kaydetti.
Başbakan İbadi, göstericilere de kamu mallarına zarar vermeme çağrısı yaptı.
ERTELEME İDDİASI
IKBY'deki memur maaşlarının ödenmemesi konusuna da değinen İbadi, Bağdat'ta oluşturulan inceleme komitesinin öğretmenler, doktorlar ve bazı güvenlik birimleri hakkındaki kadro kaydını tamamladığını, söz konusu alanlardaki memurların maaşlarının yakında ödeneceğini bildirdi.
Irak'ta gelecek yıl mayıs ayında yapılacak genel seçimlerin erteleneceği iddiasına ilişkin ise İbadi, "Seçimler, ülkede ancak deprem gibi afetler meydana gelirse ertelenir. Başka türlü erteleme kararı söz konusu değil, hiçbir tarafın da bu yönde karar alma yetkisi yoktur." diye konuştu.
MUHALİF KANALA YAYIN DURDURMA CEZASI
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Gençlik ve Kültür Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, halkı hükümete karşı kışkırtmak ve şiddete teşvik etmesi nedeniyle NRT TV'nin Kürtçe ve Arapça yayınının bir hafta durdurulmasına karar verildiği ifade edildi.
NRT TV'nin Facebook hesabından yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin televizyonu basıp yayını kestiği, bazı çalışanlarının da gözaltına alındığı kaydedildi. Bunun yanında kanalın sahibi ve Yeni Nesil Hareketi Başkanı Şasivar Abdulvahid ise, başsavcılık tarafından hakkında açılan dava nedeniyle Süleymaniye Havalimanı'nda gözaltına alındı.
GORAN'DAN AÇIKLAMA
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketinden iki gündür devam eden gösterilere ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Gösterilere başvurmak ve halkın sokaklara çıkmasının nedeni, iktidarı elinde tutan siyasi partilerin yolsuzluk, adaletsizlik ve başarısız yönetimlerinin sonucudur." denildi.
Açıklamada, göstericilerin taleplerine tam destek verildiği ancak halkın medeni ve şiddetten uzak bir şekilde isteklerini hükümete iletmeleri çağrısında bulunuldu. Süleymaniye kentinde iki gündür devam eden hükümet karşıtı gösterilerde şimdiye kadar 5 kişi hayatını kaybederken, 93 kişi de yaralandı. Bunun yanında birçok parti ve kamu binası da öfkeli göstericiler tarafından ateşe verildi.
IKBY'de muhalefetin önde gelen partilerinden Goran (Deşişim) Hareketi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) güçlü olduğu Süleymaniye kent merkezinde bazı öğretmenlerin "yolsuzluk ve geciken maaşları" gerekçe göstererek dün başlattığı protesto kısa sürede kitlesel gösterilere dönüşmüştü.
Süleymaniye kent merkezinde başlayan gösteriler daha sonra birçok ilçeye yayıldı. Eski IKBY Başkanı Mesud Barzani liderliğindeki KDP'nin güçlü olduğu Erbil ve Duhok'ta ise herhangi bir protesto düzenlenmedi.
IKBY'DEKİ EKONOMİK KRİZ
IKBY'de 2014'ten bu yana ekonomik kriz yaşanıyor. Irak anayasasına göre, Erbil yönetimi ülkede elde edilen petrol gelirinden yüzde 17'lik bir paya sahip ancak, Nuri el-Maliki başbakanlığı döneminde IKBY'nin kendi başına petrol satmasını gerekçe göstererek, Erbil'in bütçeden alacağı payı 2014'te kesmişti.
Haydar el-İbadi'nin başbakan olması ve yeni hükümeti kurmasıyla Bağdat-Erbil yönetimleri, petrol satışında uzlaştı fakat Bağdat yönetimi halihazırda bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek Erbil'in payının cüzi bir kısmını gönderiyor.
Bütçe kesintisiyle başlayan ekonomik kriz, terör örgütü DEAŞ'ın Irak'ın üçte birini ele geçirmesi ve petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşle derinleşti. Erbil yönetiminin resmi verilerine göre, IKBY'de hükümetten maaş alan yaklaşık 1 milyon 400 bin memur bulunuyor.
Memurların maaşı, kesintili bir şekilde günlük ihraç edilen petrol gelirinden ödeniyordu. Erbil yönetimi, Irak merkezi hükümetine bağlı ortak güçlerin Kerkük vilayetinde tam kontrolü sağlamasıyla petrol gelirlerinin yarısını kaybetti. Erbil yönetimi, Kerkük'teki kuyularla birlikte günlük ortalama 550 bin varil petrol ihraç ediyordu.
Öte yandan İbadi yönetimi ise bu sayının gerçeği yansıtmadığını savunarak, söz konusu memur kaydının merkezi yönetim tarafından yeniden tutulduğunu, bunun tamamlanması halinde ortaya çıkacak gerçek sayıya göre maaşların ödeneceğini ifade ediyor.