Güncelleme Tarihi:
Barzani’nin lideri olduğu KDP’ye ye bağlı ‘Peyamner’ adlı internet sitesinin haberine göre, Hüseyin dün Erbil'de basın toplantısı yaparken, Kürt liderin El Arabiya Televizyonu'nda yayınlanan görüşlerinin yeni olmadığını söyledi. Temsilci, “Barzani'nin konuşmaları gerçekte Türkiye siyasilerine bir reddiye niteliği taşıyor” dedi.
Barzani'nin temsilcisi Dr. Fuad Hüseyin, komşu ülkelerle birlikte hiç kimsenin sorunlarına karışmadıklarını anlatırken, “Diğer devletlerden Kerkük meselesine karışmamaları çağrısında bulunuyoruz. Kerkük bir iç meseledir ve bu mesele Kürt, Türkmen, Arap, Keldani ve Asuriler'e has bir meseledir. 140'ıncı madde gibi anayasal bir madde var. Bu da Kerkük meselesinin anayasal çözüm yoludur” diye konuştu.
Hüseyin, Kerkük'e yapılacak her müdahaleyi Irak ve Federal Kürdistan Bölgesi’nin içişlerine karışma olarak kabul edeceklerini belirterek şöyle devam etti:
“Biz komşu ülkelerle ilişkilerin saygı temelinde geliştirilmesi için çalışıyoruz. Biz komşu ülkelerle saygı temelinde sağlam ilişkilerimizin olmasını istiyoruz. Bizim kitabımızda tehdit dili yoktur. Biz dilimizi, geçmişte ve şimdi olduğu gibi kendimizi Kürdistan toplumunu ve toprağımızı savunmak için kullanıyoruz. Aynı zamanda Irak halkına ve Kürdistan halkına karşı hiç kimsenin tehditvari bir dil kullanmasına izin de vermeyiz.”
"KÜRT SORUNU BİRKAÇ ÜLKEDE VAR"
Barzani'nin Temsilcisi Fuad Hüseyin, ‘Kürdistan’ olarak nitelendirdiği Kürtler’in yaşadığı yerlerle ilgili şöyle konuştu:
“Kürt sorunu birkaç ülkede var. Öncelikli olarak biz Kürt sorununun var olduğuna inanıyoruz Irak'taki Kürt sorununun çözüme kavuşturulması için çalışıyoruz. Ancak diğer parçalardaki Kürtler'in kendi stratejileri ve siyasetleri var. Onlar kendi siyasetlerini ve stratejilerini kendileri belirler. Biz de onlara karışmayız çünkü bu konu onlara has bir konudur. Biz komşu ülkelerle iyi ilişkiler temelinde ilişkiler kurmayı istiyoruz. Bunun ötesindeki gelişmeleri karşılıklı ve doğrudan ilişkilere bırakıyoruz.”
Barzani'nin temsilcisi Hüseyin, Türkiye ile doğrudan görüşmek için çabalarda bulunduklarını, bunun gerçekleşmesinin sorunların çözümüne katkı sağlayacağını savunurken, “Kürt siyasi liderleri bu konunun çözümü için elini uzattı. Bu konuda konuşmak ve görüşmek için çok çabası var ama maalesef Ankara'nın cevabı olumsuz idi. Bu konunun çözümü için Türkiye tarafından gönderilecek her resmi davet karşısında cevabımız olumlu olacak. Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Türk yetkililerle görüşmesi için bazı çabaları vardı. Fakat Türkiye tarafı bu görüşmeler konusunda geri adım attı” diye konuştu.
PKK
Mesut Barzani'nin temsilcisi, terör örgütü PKK konusunda geçmişte de söyledikleri gibi Türkiye ve İran’ın işlerine karışmadıklarını aynı zamanda şiddeti desteklemediklerini öne sürerken, “Türkiye'de PKK'yı desteklemedik ve desteklemeyeceğiz de. Türkiye- Irak sınırında ve Türkiye- İran sınırında PKK vardı. Türkiye ve İran bu sınırlarda PKK ile savaştı fakat bir sonuca ulaşamadı. Çünkü bu devletler onların bulundukları yerlere ulaşamıyor. Biz nasıl ulaşabiliriz?”diye konuştu.