WASHINGTON (ANKA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2007 12:12
Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Erdoğan-Bush görüşmesi öncesi Washington Post’da yayınlandığı makalede “Bu toplantıyı olumlu karşılıyoruz. On yıllarca devam eden bu sorunun tek çözümü diplomaside” ifadesini kullandı.
Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “kritik” Beyaz Saray görüşmesi gününde Washington Post’ta yayınlanan “Kürdistan’ın Müzakere Umudu” başlıklı makalesinde “Bu toplantıyı olumlu karşılıyoruz. On yıllarca devam eden bu sorunun tek çözümü diplomaside” ifadesini kullandı.
Kürt Bölgesel Hükümetinin, PKK sorununa “Ankara, Bağdat, Erbil ve Washington” arasındaki “dörtlü müzakereler”de çözüm bulunmasından yana olmayı sürdürdüğünü belirten Barzani, “Şiddet söylemini bir kenara iterek askeri yanıtın PKK hariç herkes için bir felaket olacağını kabul etmeliyiz” dedi. Barzani şunları yazdı:
“Türk dostlarımıza onlarla sadece barış ve işbirliği istediğimizi anlatmaya çalıştık. Bölgemiz Türkiye ile yatırım ve ticarete büyük ölçüde bağımlı. Burada faaliyet gösteren şirketlerin çoğu Türk, inşaat işlerinin hemen hemen tümü Türk müteahhitlerince yapılıyor. Elektriğimizin önemli bir bölümü Türkiye’den alıyoruz ve ithalatımızın yüzde 75’i Türkiye üzerinden ulaşıyor. Neden Türkiye’yi, bizim ekonomize büyük zarar verecek askeri eylem yapmaya provoke edelim?”
"PKK'DAN SİLAHLARINI BIRAKMASINDA ISRARLIYIZ"
Neçirvan Barzani, PKK sorunu tarihinin bu tür meselelerin askeri yollardan çözümlenemeyeceğini gösterdiğini savunduktan sonra “PKK’yı Türkiye’ye mazeretsiz saldırıları nedeniyle kınadık ve kınamaya devam edeceğiz. Tüm üyelerinin silahlarını bırakmasında ısrar ediyoruz. Bazılarının söylediklerinin aksine, serbestçe faaliyet göstermelerine izin vermeyeceğiz” diye yazdı.
10 yıl öncesi kadar FKÖ ve IRA’nın da terörist örgütler gibi değerlendirildiğini bugün ise siyasi alanda faaliyet gösterdiklerini belirten Barzani, şöyle devam etti:
“Türk askerlerinin serbest bırakılmasına yönelik başarılı çabalarımız, soruna barışçıl çözümler bulma yönündeki samimi arzumuzu kanıtlıyor. Sınırın güvenliğinin iyileştirilmesini amaçlayan somut adımlar atmayı sürdüreceğiz. Ancak Türk hükümeti, komşuları olan bizlerle konuşma reddinin üstesinden gelmeli.”