Güncelleme Tarihi:
AKP hükümetlerinde, önce Abdullah Gül’ün, son 5.5 yıldır da Recep Tayyip Erdoğan’ın Başkanlıkları dönemlerinde “Başbakan’ın dış politika baş danışmanı” olarak görev yapan Ahmet Davutoğlu, ABD’deki kritik 4 Kasım seçimleri öncesinde Washington’daydı.
Hem, Ankara ile Washington arasında PKK’ya karşı başlayan “istihbarat paylaşımının” yıldönümünde, bu konuyu mevcut Bush yönetimi yetkilileri ile masaya yatırma fırsatı buldu;
Hem de, seçimler sonrasında yönetimi devralabilecek iki aday, Demokrat Barrack Obama ile Cumhuriyetçi John McCain’in yakın çalışma arkadaşları ile, Türkiye adına daha şimdiden “ilk üst düzey teması” gerçekleştirdi.
Amerika’daki seçimi Obama da kazansa, McCain de;Türkiye, seçim öncesinde “ön almış” oldu.
Zeynep Gürcanlı YAZIYOR |
“İSTİHBARAT PAYLAŞIMI KONUSUNDA RAHATSIZ OLACAK BİRŞEY YOK”
Temasları sonunda Türk basını ile sohbet için bir araya gelen Davutoğlu, özellikle teröre karşı işbirliğinin mevcut durumundan memnuniyetini dile getirdi. “PKK’ya karşı mevcut istihbarat işbirliği konusunda herhangi bir rahatsızlık ilettiniz mi” sorusuna Davutoğlu, “Ortada rahatsız olacak bir şey yoktur. Türkiye ile ABD arasında teröre karşı işbirliği sağlıklı bir şekilde işlemektedir. Bu çerçevede, rahatsızlık ifade etmenin zemini bulunmamaktadır” diye yanıt verdi.
BARZANİ İLE “WASHİNGTON’DA” GÖRÜŞME YOK
Davutoğlu, Washington’dayken mevcut yönetimden, gelecek olası yönetimlerin temsilcilerine kadar, her türlü Amerikalı yetkili ile bir araya geldi. Ancak, kendisiyle aynı dönemde Washington’da bulunan Iraklı Kürt Lider Mesud Barzani ile görüşmedi. “Neden görüşmediniz” sorusuna ise Davutoğlu’nun yanıtı açıktı;
Barzani ya da bölgeden başka bir siyasi şahsiyet ile görüşmenin yerinin “bölge dışı bir ülke”, yani Washington olmadığını hatırlatan Davutoğlu, “Biz, Ortadoğu bölgesinden herhangi bir tarafla görüşürken, ayrıca bir mekan, ayrıca bir arabulucu arayışı içinde değiliz” dedi.
OBAMA’YA ERMENİ UYARISI
4 Kasım seçimleri öncesinde, Demokrat Aday Barrack Obama’nın 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıma sözü vermesi nedeniyle, Davutoğlu’nun temaslarının, özellikle de Demokrat Parti yetikilileriyle yaptığı temasların büyük bölümünü, Ermeni sorunu oluşturdu.
Davutoğlu, gazetecilerle sohbetinde yaptığı açıklamalarda, isim vermeden Obama’nın ekibini, bu konuda uyardığını da ima etti.”Biz buraya, bu zamanda niçin geliyoruz? Muhtemel krizleri engellemek için” diyen Davutoğlu, Washington’da, özellikle de yönetimi devralacak iki başkan adayının ekiplerine verdiği mesajı şöyle açıkladı:
“Türkiye ile ABD arasında o kadar kapsamlı küresel ve bölgesel işbirliği alanları mevcut ki, iç kamuoyuna yönelik küçük hamlelerle kimse bunu riske atmamalı…”
İsim vermeden, Obama’nın soykırım açıklamalarına atıfta bulunan Davutoğlu, şöyle devam etti;
“Seçim kampanyalarında söylelenler, verilen sözler var. ABD gibi küresel bir gücün, Türkiye gibi ağırlıklı bir müttefikle işbirliğini riske sokacak adımlardan uzak durmasını bekliyoruz”
“ERMENİSTAN’LA GELİNEN NOKTA RİSKE GİRER…”
Davutoğlu bununla da kalmadı; Türkiye ile Ermenistan arasında son dönemde karşılıklı atılan adımlara, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Erivan ziyaretine ve New York’ta Ermeni-Türk_Azeri bakanların yaptığı üçlü toplantıya da değinerek, şöyle konuştu:
“Yanlış bir adım, sadece Türkiye-ABD ilişkilerini değil, Türkiye’nin bu açılımlarını da riske edecek bir gelişme olacaktır. Türkiye’nin Ermenistan’la yakınlaşması isteniyorsa, bu tip adımlardan kaçınılmalıdır…”
ABD İLE İLİŞKİLERE “KARI-KOCA” BENZETMESİ
Davutoğlu, Türkiye’nin ABD ile yakın dönemde yaşadığı 1 Mart tezkeresi, İran politikası ya da Hamas’la temas gibi anlaşmazlıklar konusunda ise ilginç bir benzetmede bulundu. Türkiye ile ABD arasındaki ilişki sürecinin “çok doğru yönde ilerlediğini” vurgulayan Davutoğlu, bu konuda “karı-koca ilişkisini” örnek verdi;
“Biz ABD ile mütteafikiz. Ama her konuda yüzde 100 anlaşmamız mümkün değil. Hanımla Bey arasında bile her konuda yüzde 100 anlaşma olmaz. Önemli olan, anlaşmazlıkları iyi idare edebilmektir. Yaşanan süreç de, anlaşmazlıkların iyi idare edildiğini gösteriyor…”
Davutoğlu, Türkiye ile ABD’nin dünyaya “aynı perspektiften baktıklarını” da belirterek, “stratejik müttefiklik durumumuz sürüyor” diye konuştu.