Barışı kadın mı yapar

Güncelleme Tarihi:

Barışı kadın mı yapar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2007 00:00

Dünya siyasetinin güçlü kadınları dün Viyana’daki zirvede buluştu ve Ortadoğu’yu konuştu. Ortak fikir şuydu: Barışın önündeki en büyük tehdit olan dini radikalizm kadının barış için çalışmasını da engelliyor. Ev sahibi Avusturya Dışişleri Bakanı Plassnik, "Barışı kadın mı yapar, bilemiyorum. Ama kadın hayata aktif olarak katılırsa barışa da katkıda bulunur" diyordu.

ORTADOĞU’da şiddetin yaygınlaştığı, çözüm umutlarının iyice zayıfladığı günlerde bu durumu değiştirebilecek güce sahip kadın liderler dün Viyana’da bir çalışma zirvesinde bir araya gelerek tarihte bir ilki gerçekleştirdiler.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve bir grup kadın siyasetçinin geçen yıl oluşturdukları kadın liderler ağının ilk zirve toplantısında, Ortadoğu Barışı için Güvenlik ve Barış konusu tartışıldı. Kadın liderler, radikalizmin barışın önündeki en önemli tehdit haline gelmekte olduğunun altını çizdiler. Dini radikalizme karşı mücadelenin çok zor olduğu, bu radikal hareketlerin güçlenerek kadını ve kadının barış için çalışmasını da engellediği vurulandı.

Ev sahibi Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, açış konuşmasında, "Kadınlar barış konusunda daha mı iyidirler? Bilemiyorum. Ama bildiğim bir şey var ki, eğer kadınlar toplumsal hayatta daha aktif biçimde yer alırlarsa barışa katkıda bulunabilirler. Bu toplantının sözü mesajı yok. Burada bir araya gelip, birbirimizle konuşmanın kendisi mesajdır" dedi.

LİVNİ İLE AŞRAVİ’NİN İLK KARŞILAŞMASI

Toplantıya 54 ülkeden siyasetçiler, iş kadınları, sivil toplum örgütü kuruluşlarının temsilcileri ve kadın gazeteciler katıldı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun ilk Arap ve sadece üçüncü kadın başkanı olan Şeyha Haya Raşid El Halifa, Avrupa Birliği Komisyonu Dış ilişkilerden sorumlu komiseri Benita Ferrero Waldner, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Filistin Yasama Kurulu üyesi Hannan Aşravi gibi önde gelen kadınlar katıldılar.

Livni ile Aşravi ilk kez bu toplantı çatısı altında bir araya geldiler. Birbirleri için televizyonda izledikleri birer figür olmanın ötesine geçtiklerini dile getirdiler. Livni, göreve gelirken kadınların güçlendirilmesi sorunundan önce Filistin sorununun çözümünü gündeminin birinci sırasına yerleştirmiş olduğunu söyledi; "Ama bugün ikisinin bir arada ele alınması gerektiğini düşünüyorum dedi."

BM’YE KADIN ÇAĞRISI

Kadın liderler, siyasi faaliyetlerinden çıkardıkları deneyimleri sıralarken, "Diyaloga açık olmak. Bir sorunu çözerken, karşıdakinin ihtiyaçlarını da dikkate almak, herkesi memnun edecek çözümler aramak" gibi ortak eğilimlerin altını çizdiler. Kadın liderler, zirvenin sonunda yayınladıkları açıklamada, BM Genel Sekreteri’ne çağrıda bulunarak, BM özel temsilcileri arasında kadınların sayısının artmasını istediler.

Kadın olduğumuz için engellerle karşılaştık

Zirve toplantısından önce, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ursula Plassnik ve ABD Dışişleri Bakanı Rice’a, "Yaşam yolculuğunuzda kadın olarak engellerle karşılaştınız mı?" sorusu yöneltildi. Her iki bakan da, "Evet, kadın olduğumuz için daha farklı engelleri aşmak zorunda kaldık" yanıtını verdiler. Sonra kadın liderler sohbet köşeleri oluşturdular. İşte bir köşede İsrail Dışişleri Bakanı Livni (sağda), Plassnik (sağdan ikinci) kadından sorumlu Pakistanlı bakan Sumaira Malik (solda) ve Hırvatistan Dışişleri Bakanı Kolinda Grabar-Kitarovic sohbet halinde.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!