Güncelleme Tarihi:
Güney Amerika ülkesi Kolombiya’da 2012’den beri süre gelen barış çabaları sonuç verdi. Marksist gerilla grubu FARC ile hükümet güçleri arasında 52 yıldır süren savaşı bitiren barış anlaşması önceki gün imzalandı. Anlaşma maddelerinin arasında “FARC’ın silahlarının eritilip bunların malzemesiyle üç barış anıtı inşa edilmesi” de var. Küba’nın başkenti Havana’da düzenlenen törende Kolombiya hükümetinin baş müzakerecisi Humberto de la Calle ile FARC’ın baş müzakerecisi Ivan Marquez anlaşmayı imzaladı. Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez de imza töreninde hazır bulundu. Ortak açıklamada “Nihai, tam ve koşulsuz barış üzerinde anlaştık” denildi. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, resmen yürürlüğe girmesi için anlaşmanın 2 Ekim’de halk oylamasına sunulacağını açıklarken ”Referandum hayatımızın en önemli seçimi olacak. Bu anlaşma, acının ve savaş trajedisinin sonunun başlangıcı anlamına geliyor”dedi.
REFERANDUMA SUNULACAK
Hükümetin baş müzakerecisi Calle de “Savaş sona erdi ve yeni bir dönem başladı” derken, anlaşmanın referandumda kabul edilmemesinin felaket olacağını söyledi. FARC’ın başmüzakerecisi Marquez ise “Savaşların en güzelini kazandık. Kolombiya’nın barışını” dedi. 300 sayfalık anlaşma, referanduma götürülmeden önce kamuoyuna sunulacak. Kanunlara göre bunun referandumdan bir ay önce yapılması gerekiyor. Merkez sağcı bir politikacı olan Santos’a, daha sağdaki siyasilerden ise tepki var.
OBAMA’DAN TEBRİK TELEFONU
ABD Başkanı Barack Obama, Kolombiya lideri Santos’u arayarak anlaşmadan dolayı kutladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Obama, adil ve kalıcı bir barış anlaşmasının Kolombiyalılara güvenlik ve zenginlik getireceğini kaydetti.
52 YILDA 220 BİN ÖLÜ
1964 yılında başlayan çatışmalar boyunca çoğu sivil 220 binden fazla kişi öldü. Bazı tahminlere göre ise can kaybı 260 bin civarında. 5 milyon insan toprağını terk etmek zorunda kaldı. Bugüne kadar sonuncusu 2012’de yapılan 3 barış girişimi oldu. 1980’lerdeki girişim, hükümete bağlı timlerin, FARC’ın siyasi müttefiği 3 bin kişiyi öldürmesinin ardından çöktü. 2002’deki bir diğer barış çabası ise FARC militanlarının bir uçak kaçırması üzerine bozuldu.
ANLAŞMANIN ŞARTLARI:
Toprak reformu yapılacak.
Eski gerillalara siyasete katılım hakkı tanınacak.
FARC uyuşturucu ticaretine karşı mücadele edecek.
FARC silahsızlanacak.
FARC’ın 7 bin silahlı üyesi gizlendikleri ormanlardan ve dağlık alanlardan çıkarak BM kamplarına yerleşecek.
Anlaşmanın uygulanması BM gözetiminde olacak.
FARC siyasi parti olacak.
FARC’ın silahları eritilip bunların malzemesiyle üç barış anıtı inşa edilecek.
Çatışma döneminde işlenen suçlar için özel mahkemeler kurulacak.
Katliam, işkence ve tecavüz dışındaki suçlar için af gündeme gelecek.